Investor: "Han skulle ikke have smilet på tv"

Fynsk investor fik revanche mod Jyske Bank i sag om omstridt investering.

Anders Dams optræden på tv var med til at provokere investor til at kæmpe for fuld erstatning. Foto: Ole Lind

"Jeg må sige, at det er dejligt efter fem års kamp, at to små mus som Leif Flyndersøe og mig kan vinde over en stor og tung elefant som Anders Dam (adm. direktør i Jyske Bank, red.)."

Sådan lyder reaktionen fra Finn Juncker, der onsdag fik besked om, at Jyske Bank dækker hele det tab, som han har lidt på at putte penge i Jyske Banks investeringsprodukt Jihmo (Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer).

Fakta
  • 10.000 kunder tabte under finanskrisen mere end 800 mio. kr. på en hedgeforening med obligationer fra Jyske Invest, som Jyske Bank har solgt.
  • Jyske Bank har nægtet at følge enstemmige kendelser fra Pengeinstitutankenævnet.
  • I efteråret 2012 indgik banken et forlig med Forbrugerombudsmanden og investorerne bag et gruppesøgsmål. De blev kompenseret for 80 pct. af tabet.
  • To investorer sagde nej, men har nu opnået fuld kompensation fra banken.
  • Et nyt gruppesøgsmål er i øvrigt på vej fra investorer, der var sorteret fra i den første sag.

Finn Juncker investerede 680.000 kr. i papirerne, der tabte voldsomt i værdi i efteråret 2008, da krisen satte ind.

Op mod 80 pct. af værdien forduftede, selvom banken havde omtalt investeringen som lavrisiko.

Sikker i sagen

De penge får han nu igen, og sammen med fornemmelsen af sejr luner det i det fynske hjem.

Den eneste mislyd, der er at høre, skal findes i det faktum, at Finn Juncker og Leif Flyndersøe ikke fik en afgørelse i retten, som de ellers havde sat næsen op efter.

"Vi ville gerne have haft en dom i sagen. Jyske Bank forsøgte at trække den i langdrag, mens den ventede på, at vi blev møre. Men det gjorde vi ikke, for vi var sikre i vores sag," fortæller Finn Juncker.

Nej tak til forlig

Han nævner dels den alvorlige påtale, som Finanstilsynet i 2009 gav Jyske Bank i sagen, og dels nævner han en lydoptagelse, hvor en Jyske Bank-ansat omtaler investeringen i de omstridte papirer som "sikker". Det var den ikke, viser historien nu, og det er dårlig rådgivning, mener blandt andre investorerne.

Dem var der omtrent 10.000 af, og de menes samlet at have tabt 800 mio. kr. på investeringen.

En gruppe på omkring 1.500 personer tog i 2012 imod et forligstilbud fra Jyske Bank, der tilbød 80 pct. af det tabte. De fleste sagde ja tak.

Det gjaldt dog ikke Finn Juncker og Leif Flyndersøe, der valgte at kæmpe for fuld erstatning.

En provokation

Hvorfor tog I ikke de 80 pct.?

"Jeg var også meget i tvivl. Men pludselig kom Anders Dam smilende på tv. Han fortalte om et forlig til 80 pct., hvor han så lige havde glemt renterne. Han sagde også, at han ikke havde gjort noget forkert. På den måde var han med til at provokere mig til at tage kampen," siger Finn Juncker.

Han havde egentlig afskrevet pengene, men nu bliver han altså fuldt kompenseret.

Bitter og vred

Det gælder dog ikke langt størstedelen af investorerne.

"Det gør mig fortsat vred, at man har snydt 8.500 personer i Danmark. De kunne ikke gøre noget. Folk er meget bitre over det. Men jeg føler i hvert fald, at jeg nu har fået revanche," siger Finn Juncker.

Han tabte oprindeligt sin sag i Pengeinstitutankenævnet med dommerstemmerne 2-3. Kort efter modtog Jyske Bank dog hård kritik fra Finanstilsynet, og siden vandt investorerne i stor stil klagesagerne.

Jyske Bank afviser ansvar

I Jyske Bank ligger der en økonomisk kalkule bag afgørelsen i sagen. Leif Flyndersøe og Finn Juncker får pengene, fordi det er billigere end en retssag.

Banken mener fortsat, at den ikke har gjort noget forkert i sagen.

I anerkender fortsat ingen skyld i sagen?

"Det er korrekt. Vi mener ikke, at vi har pådraget erstatningsansvar i de sager," siger juridisk direktør i Jyske Bank Peter Stig Hansen til Finanswatch.

Læs også
Top job