Virksomheder sparer op trods rekordoverskud

Dansk erhvervsliv foretrækker at forgylde ejerne frem for at skrue op for investeringsniveauet.

Ejerne af danske virksomheder stikker i overraskende stor grad overskuddet fra deres forretning i lommerne i stedet for at satse på nye investeringer.

Det er til trods for, at dansk erhvervsliv er kommet oven på igen efter finanskrisen, og mange virksomheder tjener penge som aldrig før.

En opgørelse af regnskaber fra 33.500 danske virksomheder fra kreditvurderingsbureauet Bisnode Credit foretaget for Berlingske Business viser således, at 59 pct. af virksomhedernes nettooverskud i gennemsnit blev udloddet til ejerne i 2013 mod 35 pct. i 2012.

Historisk lav investeringslyst

Mens virksomhederne i højere grad sparer op, stiger virksomhedernes soliditet samtidig.

Alt i mens ligger virksomhedernes investeringer fortsat på et historisk lavt niveau.

"Det er meget bemærkelsesværdigt, at der slet ikke er tegn på stigende investeringer. Virksomhederne polstrer sig, og ejerne nyder godt af større udlodning af overskuddet. Det er i sig selv positivt, men virksomhederne skulle også gerne snart investere mere i ny vækst," siger Martin Stabell, specialist i kreditvurderinger i Bisnode Credit, til Berlingske Business.

Lang vej igen

Den nye opgørelse fra Bisnode Credit viser også, at de fleste virksomheders nye investeringer i procent af balancen faldt en smule fra 2012 til 2013.

Det indikerer, at der er lang vej igen, før regeringen kan få opfyldt ønsket om markant stigende investeringer, så produktiviteten ryger i vejret.

"Virksomhederne skal være mere overbeviste om opsvingets holdbarhed. Vi skal derfor ikke vente, at de stigende overskud straks blive kanaliseret over i nye investeringer i fabriksanlæg og produktionsudstyr," siger Bjørn Schwarz, aktieanalysechef i Sydbank, til Berlingske Business.

BRANCHENYT
Læs også