Par sætter hus og hjem på spil

Mange par glemmer at sikre hinanden, og det kan betyde en ubehagelig overraskelse, hvis den ene dør.

66 procent af alle ugifte par, der er flyttet sammen inden for de seneste to år, har ikke sikret hinanden, hvis den ene dør. Det viser en undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet, skriver Politiken mandag.

Umiddelbart kan det virke voldsomt at skulle til at tale om arv og forsikringer, når man lige er flyttet sammen, men konsekvenserne af at lade være er endnu voldsommere. Hvis man ikke har skrevet hinanden ind i forsikringer og pensioner, og der ikke er et testamente, går arv, pension og forsikringspenge til den afdødes børn, også hvis det er fælles børn.

Hus og hjem på spil

Er børnene under 18 år, skal pengene bestyres efter særlige regler og kan derfor ikke bruges til at forsørge den efterladte familie.

»Det kan betyde, at den efterladte står tilbage uden penge og må gå fra hus og hjem, for at børnene kan få deres arv udbetalt«, siger Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, til Politiken mandag.

Hårdt slag efter død

Det kommer ifølge Danske Familieadvokater som et chok for de fleste, der havner i den situation.

»Det er et problem, vi tit støder ind i, at ugifte samboende ikke arver hinanden automatisk. Folk kan slet ikke forstå, at de efter 25 års samliv ikke arver noget som helst. Det kan give nogle rigtig ubehagelige situationer«, siger advokat Helle Larsen, der er formand for Danske Familieadvokater, til Politiken mandag.

»Vi ser især mange af den slags sager nu, fordi 68'er-generationer er nået en alder, hvor nogle er begyndt at falde fra, og netop i de årgange er der en del par, som aldrig giftede sig«.

I 2008 blev loven ændret, så samlevende, der har boet sammen i mindst to år eller har børn sammen, kan angive hinanden som nærmeste pårørende i forsikringer og pensionspolicer.

»Men politikerne lavede loven, så man aktivt selv skal sikre hinanden. Det sker ikke automatisk, og det ved folk ikke«, siger Helle Larsen til Politiken mandag.

BRANCHENYT
Læs også