Danske Bank: Skattesystemet straffer samfundet

Skulle skattesystemet opfindes i dag, vil det se væsentligt anderledes ud, mener Danske Bank.

Banker og investorer lægger pres på skatteminister Morten Østergaard (R). Foto: Jens Dresling

Når man investerer i udenlandske investeringsforeninger, risikerer man at betale væsentlig mere i skat, end hvis man investerer i danske investeringsforeninger. Det skyldes, at man kommer til at betale kapitalindkomstsskat i stedet for aktieindkomstskat.

Og det er blot en af konsekvenserne ved de nuværende skatteregler, der også straffer små virksomheder og gør det indviklet at investere. Derfor bør reglerne ændres, mener Danske Bank.

"Skattesystemet er fuldstændig uigennemskueligt, det fungerer ikke særlig godt, og det ville med 100 pct. sikkerhed se væsentligt anderledes ud, hvis man skulle opfinde det i dag," siger Danske Banks privatøkonom, Las Olsen, til epn.dk.

For meget fokus på skat

Det er langt fra første gang, debatten omkring afkastbeskatningen ruller. Nu kritiserer investorer, investeringsforeninger og banker igen Skatteministeriet offentligt, fordi det endnu ikke har taget fat på de ulogiske regler, der har været gældende siden skattereformen i 1994.

I Børsen afkræver Venstres Erhvervsordfører Kim Andersen svar fra skatteminister Morten Østergaard (R), mens både erhvervsfolk og banker råber op.

”Vi straffer os selv som samfund, fordi vi har et skattesystem, der gør det meget indviklet og ufordelagtigt at investere i virksomheder. Når man sparer op og investerer er man nødt til at tænke enormt meget over skat, i stedet for at fokusere på hvad der giver det rigtige afkast,” siger Las Olsen.

Straffer små virksomheder

De nuværende regler giver også rod i boligbeskatningen, fordi den ikke følger prisudviklingen på boliger, og det giver problemer, når de skal vurderes.

Samtidig har Danmark en hård beskatning af direkte afkast på investeringer, som man kan omgå, fordi  Danmark har en meget lavere skat på afkast, når det sker via en pensionsopsparing. Det udnytter mange danskere, og det går ud over virksomhederne.

”Det gør det svært for mindre virksomheder at skaffe risikovillig kapital, fordi incitamenterne til at investere penge i mindre virksomheder er små. Går det godt, skal du betale rigtig meget skat af de penge, du tjener. Går det skidt, sidder du selv med hele regningen,” siger Las Olsen.

Politikere frygter ulighed

Han mener, det er på tide, at Skatteministeriet en gang for alle får ændret det indviklede og ulogiske system. Det er han ikke ene om at mene.

Da den tidligere formand for Skattekommissionen, Carsten Koch, i 2009 afleverede sin rapport, skrev han, at kapitalindkomstområdet trængte til gennemgribende gennemgang. Han kunne dog ikke komme med forslag til ændringer, da han ikke havde mandat til at komme med forslag, der ville ændre væsentligt på indkomstfordelingen i landet.

Det er ifølge Danske Bank hovedårsagen til, at politikerne ikke har turde tage fat på området.

”Problemet er, at det kommer til at tilgodese nogle mennesker med mange penge. Hvis det skal kunne betale sig bedre at investere i en virksomhed og få noget ud af det, så vil det også medføre, at nogle mennesker vil tjene mange penge og dermed blive rige. Vil man ikke have det, er det ret svært,” siger Las Olsen.

Læs også
Top job