Superinternet slippes løs i 2015

TDC sætter turbo på de gamle kobberkabler. Men er der købere til det?

Fra 2015 får 500.000 husstande adgang til 100 Mbit gennem kobberkablerne. Foto: Colourbox

Landets største teleselskab er nu klar til at matche den hastighed, som man får gennem energiselskabernes fiberkabler.

Endda uden at grave nye ledninger ned.

Gennem såkaldt vectoring-teknologi kan TDC fra 2015 tilbyde 100 Mbit/sekund download og 30 Mbit/sek upload gennem de gamle telefonforbindelser, der tidligere udgjorde rygraden i den danske teleinfrastruktur.

"Potentialet ved vectoring er enormt. TDC investerer hvert år et milliardbeløb i vores netværk. Ved ikke at skulle grave tusindvis af kilometer kabel ned, er vi nu i stand til at tilgodese langt flere danskere for de samme investeringer," fortæller koncerndirektør i TDC Operations Peter Schleidt.

Det her er endnu et eksempel på, at båndbredden vokser hurtigere end efterspørgslen.

John Strand, teleanalytiker, Strand Consult

500.000 husstande

Teknologien har siden 2012 været testet i landsbyen Foldby mellem Aarhus og Randers. Her har resultaterne været så lovende, at telekæmpen er parat til at rulle teknologien ud til mere end 500.000 danske husstande.

Vectoring-teknologien fungerer som en slags turbo, der sætter ekstra fart på dataoverførslen. Det betyder, at alle husstande med mindre end 400 meter til nærmeste teknikskab har mulighed for at nå den ekstremt høje hastighed.

Dermed øges sandsynligheden for, at målet, om at alle danske husstande skal have adgang til 100 Mbit/sek. i 2020, kan nås.

Noget for alle?

Spørgsmålet er dog, om det også er alle danske husstande, der vil være interesseret i den lynhurtige netforbindelse.

"Folk kommer ikke til at stå i kø for at købe. Der vil være et begrænset marked, og det er måske særligt interessant for erhvervsvirksomheder. Prisen vil gøre, at langt de fleste vælger det fra," siger teleanalytiker John Strand fra Strand Consult.

Et smertepunkt

Han minder om, at en stor del af danskerne allerede i dag har mulighed for 100 Mbit/sek via fiberforbindelserne, men under 2 pct. af husstandene er parat til at betale for det.

"Der er et smertepunkt, når man kommer over 200 kr. pr. måned. Vi har også allerede forbindelser i dag, der rigeligt dækker det behov, som vi har for at overføre data. Det her er endnu et eksempel på, at båndbredden vokser hurtigere end efterspørgslen," siger John Strand.

Han tror dog, at efterspørgslen efter de nye forbindelser vil vokse med tiden. Hvor hurtigt det går, er dog svært at sige.

Rammer elselskaberne

Under alle omstændigheder vil TDC's teknologiske fremskridt være et hårdt slag mod energiselskaberne, der har investeret et tocifret milliardbeløb i at grave fiberkabler, der ligeledes kan levere lynhurtige dataforbindelser, ned. En del af milliarderne er allerede tabt.

"Det rammer selvfølgelig elselskaberne i et eller andet omfang. Konkurrencen mellem forskellige teknologier på området er meget intens. Men jeg tror på, at man fremover først og fremmest vil efterspørge netforbindelser, der altid er tilgængelige, mens hastigheden vil være af mindre betydning," siger John Strand.

De nye og ekstremt hurtige netforbindelser bliver frigivet den 1. januar 2015.

BRANCHENYT
Læs også