Smartphones skaber problemer for Wikipedia

Fremtiden byder både på udfordringer og nye teknologiske vidundere, siger stifteren af det online leksikon.

Her taler Jimmy Wales, stifter af Wikipedia, på Aarhus Rådhus til Internet Week Denmarks åbningsarrangement.  Foto: Emil Thomas Sørensen

Du sidder i din bil og lytter til radioen, hvor radioværten fortæller om de seneste nyheder. Det lyder interessant, men du er ikke helt sikker på, hvad baggrundshistorien er. 

”Hvem er premierminister i Tyrkiet?” spørger du højt i bilen.

Svaret kommer prompte ud af bilens højtalere. Svaret har bilen automatisk fundet på Wikipedia, som bilen er forbundet til. 

Wikipedia for alle

Scenariet er et realistisk fremtidsbillede, mener Jimmy Wales, som er stifter af Wikipedia. Et online leksikon, hvis mål er, at al viden skal være tilgængeligt for alle mennesker på jorden. 

Jimmy Wales var mandag hovedtaler på Aarhus Rådhus til Internet Week Denmarks åbningsarrangement. Her fortalte han blandt andet om, hvordan Wikipedia bliver brugt i dag, og hvordan han håber, at det vil blive brugt i fremtiden. 

Internet Week Denmark kører hele ugen i Aarhus. Ifølge arrangørerne bliver det en uge, som skal hylde internettet, styrke netværket blandt iværksættere og vise ny teknologi.

287 forskellige sprog

”Hvem har brugt Wikipedia i løbet af de sidste par dage?” spørger Jimmy Wales i salen på Aarhus Rådhus. 

Stort set alle af de knap 400 fremmødte rækker hånden i vejret. 

Det er ikke så underligt, for danskerne er sammen med vores nordeuropæiske naboer nogle af dem, som bruger Wikipedia allermest. Blandt andet fordi at vi er veluddannede og har gode internetforbindelser.

På verdensplan har Wikipedia 540 mio. faste brugere hver måned, og siden har artikler på 287 forskellige sprog.

Smartphones truer 

Fremtidens Wikipedia står over for nogle udfordringer, som ikke var til stede, da Wikipedia startede op i starten af 00’erne. 

”I dag betyder mobile smartphones rigtig meget for brugen af internettet. Det giver os både nogle muligheder og udfordringer,” siger Jimmy Wales. 

Udfordringen ligger i, at de mobile brugere ikke bidrager til Wikipedia i særlig høj grad. Det er et problem, da Wikipedia bygger på, at brugerne bidrager med information til sidens artikler. 

Jimmy Wales ser dog også en masse muligheder med den nye brug af smartphones. 

”Wikipedia er en naturlig følgesvend på mobilen. Den er god at bruge i diskussioner over middagsbordet, så de mobile smartphones udvider også brugen af vores side,” siger han. 

BRANCHENYT
Læs også