Super-trawler landede kæmpefangst

86 meter lang trawler landede 3.281 tons blåhvilling i ét hug i Skagen. "Den største nogensinde i Danmark," lyder det i branchen.

Den 86 meter lange trawler S 349 "Gitte Henning" afleverede 3.281 tons fisk i ét hus i weekenden. Foto: Facebook/Henning Kjeldsen

Der blev travlhed på fiskemelsfabrikken FF Skagen i lørdags, da super-trawleren S 349 "Gitte Henning" lagde til kaj med lasten fyldt med blåhvilling.

3.281 tons fisk var der helt præcist, og dermed landede det 86 meter lange fiskerifartøj den største fiskerileverance fra en enkelt trawler nogensinde til fabrikken.

"S 349 Gitte Henning"

Dimensioner: 86,5 meter langt og 17,6 meter bredt.

Størrelse: 4.138 bruttoregistertons

Lastekapacitet: 3.200 tons.

"Vi tror, at det er den største enkeltstående landing, der er foretaget i en dansk fiskerihavn," siger Johannes Palsson, adm. direktør på FF Skagen.

Fanget på jomfruturen

De mange tons fisk skal nu forarbejdes til fiskeolie, fortæller direktøren på FF Skagen.

"Vi processerer 2.400 tons i døgnet, så det er snart kørt igennem," siger Johannes Palsson.

Den enorme mængde fisk blev taget på trawlerens jomfrutur, som gik til øen St. Kilda ved de ydre Hebriderne.

På havet igen

Og "Gitte Henning" præsterede at fange de mange tons fisk på blot tre døgn og med kun syv trawl-slæb, oplyser skipper og ejer Henning Kjeldsen til fiskerforum.com.

Han fortæller, at trawleren måtte tilbringe to dage i fiskerihavnen Lerwick i Skotland for at få justeret skibets hydraulik og "andre småting," som ifølge Henning Kjeldsen er noget, man må forvente med nyt udstyr.

Trawleren er allerede på havet igen med kurs mod en position nord for St. Kilda, hvor den sidste del af en kvote på 6.000-7.000 tons blåhvilling skal fiskes. Derefter skal trawleren rigges om til tobis-fiskeri.

Tre nye fiskeriskibe

"Gitte Henning" er et af tre skibe, som reder og fiskeskipper Henning Kjeldsen netop har taget i brug. Udover super-trawleren, der deler navn med den danske slager-sangerinde med succes i Tyskland, drejer det sig om S 49 "Birgitte Martine" og S 449 "Myggenes".

"Myggenes" er blevet totalrenoveret og forlænget med seks meter, og "Birgitte Martine" er en nybygning fra et polsk værft. "Gitte Henning" er bygget i Litauen.

Skipper blandt Danmarks rigeste

Reder og skipper Henning Kjeldsen blev i september 2013 af Berlingske Business rangeret blandt Danmarks 100 rigeste.

Som landets næstrigeste fiskeskipper med en formue på ca. 950 mio. kr. ligger han på 90. pladsen. Rigest i fiskeribranchen er Barslund-familien fra Bornholm, der ligger som nummer 78 med en formue på ca. 1,1 mia. kr.

Satte tobis-rekord i 2009

Henning Kjeldsen indskrev sig i 2009 i rekordbøgerne, da han med tobis-trawleren L 349 "Gitte Henning" landede 2.630 tons tobis i Haugesund i Norge. Dansk rekord ifølge det daværende Fiskeridirektoratet.

Verdens største fiskerifartøj er det hollandske "Annelies Ilena", som undervejs på fisketogtet forarbejder fisken. Fartøjet er 144 meter langt - en meter længere end verdens næststørste trawler/forarbejdningsfartøj "MFV Margiris".

BRANCHENYT
Læs også