Noma er atter verdens bedste

Danmarks verdenskendte restaurant topper igen gastronomiens uofficielle verdensrangliste.

Restaurant Noma i København har tilbageroret titlen som verdens bedste restaurant. Arkivfoto: Jens Dresling

Den danske restaurant Noma på Christianshavn i København har generobret Restaurant Magazines titel som verdens bedste restaurant.

Ved et stort prisshow i London offentliggjorde branchemagasinet mandag aften den årlige liste over ”The World's 50 Best Restaurants”, og den viser, at René Redzepis restaurant har fortrængt sidste års topscorer fra førstepladsen.

Spansk restaurant detroniseret

Efter tre år på toppen – i 2010, 2011 og 2012 - mistede Noma sidste år sin førsteplads til den spanske restaurant El Celler de Can Roca, der ligger i byen Girona i Catalonien og er ejet af de tre brødre Joan, Josep og Jordi Roca.

De sidste 10 års vindere
  • 2014: Noma, Danmark
  • 2013: Celler de can Roca, Spanien
  • 2012: Noma, Danmark
  • 2011: Noma, Danmark
  • 2010: Noma, Danmark
  • 2009: elBulli, Spanien
  • 2008: elBulli, Spanien
  • 2007: elBulli, Spanien
  • 2006: elBulli, Spanien
  • 2005: The Fat Duck, Storbritannien

Den spanske restaurant må dog i år tage til takke med andenpladsen på dette års liste, som er udarbejdet efter input fra 936 udvalgte branchefolk.

Nummer tre på gastronomiens uofficielle verdensrangliste er i år Osteria Francescana fra den italienske by Modena.

Geranium tre pladser frem

Der blev også i år plads til den københavnske restaurant Geranium med chefkok Rasmus Kofoed, som ligger nummer på 42 på listen.

Det er tre pladser bedre end sidste år, hvor holdet fra Parken på Østerbro blev nummer 45.

Restaurant Magazines verdensrangliste betragtes sammen med Guide Michelin, som den mest betydningsfulde hædersbevisning i gastronomiens verden.

Nordiske råvarer

Ranglisten er af nogen opfattet som mere prestigefyldt, fordi den er verdensomspændende, hvorimod Guide Michelin hovedsagelig har fokus på restauranter i Europa og USA.

Noma, dette års topscorer, som tilbyder et udsøgt og originalt gourmetkøkken med nordiske råvarer og tilberedningsmetoder, blev til i 2003 i et partnerskab mellem madentreprenøren Claus Meyer og kokken René Redzepi.

Navnet Noma kommer af de to første bogstaver i henholdsvis nordisk og mad.

BRANCHENYT
Læs også