Forskellen mellem høj og lav bliver større i Kina

Indkomstforskellen mellem rig og fattig i Kina har overhalet den amerikanske og er blandt de største i verden.

Det skaber yderligere udfordringer for den kinesiske præsident Xi Jinping. Det skriver Bloomberg News med henvisning til en rapport fra University of Michigan.

Forskere fra University of Michigan fremfører, at det almindeligt brugte mål for indkomst-ulighed næsten er fordoblet fra 1980 til 2010 og det peger nu på en alvorlig ulighed, skriver Bloomberg News. Det bekræfter en undersøgelse fra 2012, hvor kinesere vurderede, at ulighed var landets største sociale udfordring, over korruption og arbejdsløshed.

Truer stabiliteten

Den stigende velstandsulighed, der har ledsaget Kinas eksplosive vækst igennem årtiet frem til 2011, har øget risikoen for social ustabilitet i verdens folkerigeste land. Den kinesiske præsident Xi Jinping, der blev præsident i november 2012, fører en kampagne mod korruption, idet han kæmper mod stigende uro, kreditrisici og en forurening, der er ved at kvæle landets mange millionbyer.

Forskerne fra University of Michigan har på baggrund af undersøgelser udført af fem kinesiske universiteter beregnet målet for indkomstuligheden, den såkaldte Gini-koefficient og sammenlignet med tidligere skøn. I 2010 var Gini-koefficienten for familieindkomster i Kina på cirka 0,55 sammenlignet med 0,45 for USA. Til sammenligningen var den i Kina på 0,5 pct. i 1980. En Gini-koefficient på over 0,5 indikerer en alvorlig kløft mellem rig og fattig og den kinesiske regering stoppede i 2000 med at offentliggøre målet, da det nåede 0,41.

Seniorøkonom Ding Shuang fra Citigroup udtaler ifølge Bloomberg News, at hvis uligheden fortsætter med at stige, så er det ikke kun politisk dårligt, det vil helt sikkert også påvirke den sociale stabilitet, ligesom det er også dårligt for økonomien. 

Læs også
Top job