Hvad får du egentlig i løn?

Det er interessant at høre, hvad andre får i løn, men ikke lige nemt at få at vide.

Danskerne er ikke meget for, at lade andre vide, hvad de får i løn. Foto: Colourbox

Det erfarede metroxpress, der har været på gaden i et forsøg på at bryde tabu-emnet.

Vi spurgte 75 danskere, hvad de får i løn før skat. Heraf var det kun en tredjedel, der ville tale om emnet, mens kun 17 var villige til at sætte tal på deres indkomst offentligt.

En af dem, der ikke ønsker at oplyse sin indkomst, er Kenneth Garde-Dinesen, der arbejder som key account-manager.

»Jeg vil ikke oplyse min løn, fordi det er privat for mig. Det har altid været et tabu, og hvis man så pludselig fortæller, hvad man tjener, så åbner man op for folks fordomme,« forklarer han.

Ja tak til mindre - bare det er mere

Grunden, til at lønnen er et tabu-emne for så mange danskere, kan ifølge professor i arbejdsmarked og samfund på Roskilde Universitet, Bent Greve, blandt andet være, fordi man får mere eller mindre end andre, der har det samme job.

»Undersøgelser viser, at vi er mere lykkelige, hvis vi får flere penge end andre. Faktisk er folk villige til at gå ned i løn, hvis bare det stadig er en højere løn end de andres,« siger han til metroxpress..

Er den fair

Han mener, der er problemer ved, at løn er så tabubelagt et emne, som det er.

»Ulemperne er, at man ikke får et klart billede af, om ens løn er fair i forhold til, hvor meget man knokler. Det er en fordel med mere gennemsigtighed, for diskussionen om løn vil være mere åben, og man kan forholde sig til, hvad man får i løn. Jeg er bestemt tilhænger af mere åbenhed i de forskellige brancher,« påpeger han.

Læs også
Top job