Krisen har gjort arbejdspladser mere rå

Medarbejdere oplever, at de i højere grad blot skal makke ret.

Den 1. maj er dagen, nårlønmodtagere verden over mødes under de røde faner for at kæmpe for deres ret til ordentlige løn- og arbejdsforhold. Foto: Jan Dagø

Der er slået grimme skår i forholdet mellem ledelse og medarbejdere på flere danske arbejdspladser under den økonomiske krise. Det skriver Avisen.dk.

En ny måling, Gallup har lavet for LO, har taget temperaturen på trivslen hos de danske lønmodtagere.

På spørgsmålet om, hvad der skal til for at skabe bedre trivsel på arbejdspladserne, svarer knap seks ud af ti "mere tillid mellem ledelse og medarbejdere.

Glemmer at lytte

Tilliden er gået fløjten under krisen, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen til Avisen.dk:

"Det er typisk, at ledelsen i dag selv træffer beslutninger hen over hovedet på medarbejderne. Under højkonjunkturen var der plads til at lytte. Men under en krise er ledelsen tvunget til at køre deres eget ræs og mange medarbejdere drømmer sig derfor tilbage til den tid, hvor der var plads til dialog."

Vigtig tillid

Lizette Risgaard, næstformand i LO, peger på, at ordentligt samarbejde og tillid er altafgørende - især i krisetider.

"Hvis der er tillid mellem parterne, er der langt større chance for et godt samarbejde i dagligdagen - også når det går knap så godt på virksomheden," siger hun til Avisen.dk.

En af de grupper, der har været hårdt ramt af nedturen, er slagteriarbejderne. Deres formand er ikke overrasket over, at lønmodtagerne udpeger tillid som det vigtigste for, at de har det godt.

"Vi har i den grad mærket tillidskrisen i hverdagen. Hos Danish Crown har ledelsen jo truet med, at hvis medarbejderne ikke makker ret, så kommer man til at fyre," siger formand for NNF Ole Wehlast til aVisen.dk.

Partnerskab med arbejdsgiver

De ansatte i finanssektoren er en anden gruppe, der har mistet mange kolleger, og så sent som i går meldte Sydbank ud, at man skiller sig af med 200 medarbejdere frem mod 2016.

Kent Petersen, formand for Finansforbundet, sammenligner oplevelsen hos de ansatte med den følelse en skilsmisse kan fremkalde.

"Den tillid, der skal være mellem en ledelse og medarbejdere, er den samme som den, der bør være i et ægteskab: Man skal kunne stole på, at man vil hinanden det godt. Når den tillid brydes, har det kæmpe betydning for den enkeltes trivsel," siger han til Avisen.dk.

Avisen.dk afventer en kommentar fra DA.

Læs også
Top job