Hackere vil sælge virksomheders fortrolige oplysninger i undergrunden

Flere it-kriminelle angriber for at få penge, viser en ny rapport.

Flere it-kriminelle forsøger at sælge fortrolige oplysninger i undergrunds-markedet. Foto: Martin Diebel

Antallet af cyberangreb med finansielle mål eksploderede i 2013. Det viser en ny rapport, som den internationale producent af antivirusløsninger Kaspersky Lab har lavet.

De fleste hackerangreb involverer finansiel malware. Det kan være en virus, der er designet til at stjæle bankoplysninger, eller en app til mobilen, der er lavet til at stjæle penge fra brugernes bankkonti.

I 2013 steg antallet af den type angreb til 28,4 mio. - en stigning på 27,6 pct. i forhold til 2012.

Datasalg i undergrunden

Men det er langt fra kun privates pengepung, angrebene går ud over. I 2014 er antallet af virusser, som har til formål at stjæle fortrolige oplysninger, eksploderet.

Data, som de kriminelle sælger på undergrundsmarkedet. Fortrolige oplysninger om danske virksomheder, tekniske tegninger, budgetter eller regnskaber, virksomhederne endnu ikke har publiceret.

I 2013 havde 82 pct. af den malware, som it-sikkerhedsrådgiveren CSIS kiggede på, mulighed for systematisk at samle data ind. I 2014 er det oppe på 93 pct.

"Det er der en grund til. Det er nemlig her, pengene er. Datalækage fra virksomheder og banker bliver en stor udfordring de kommende år," siger sikkerhedsspecialisten hos CSIS, Peter Kruse, til epn.dk.

Danmark er forskånet

Den type angreb, hvor hackerne går efter privates bankkonti, har danskere ikke lige så stor grund til at frygte, som personer i andre lande. De kriminelle ved nemlig godt, hvor sikkerhedssystemerne svigter mest.

"Danmark er relativt forskånet, fordi de kriminelle så at sige skal sidde og lytte med i realtid for at lykkes. Det kræver meget tid og viden. I lande som Tyrkiet og Indien er sikkerheden væsentlig lavere," siger Peter Kruse.

Det skyldes især, at vi i Danmark er dobbeltsikrede med vores NemID-løsning.

I stedet går de kriminelle efter Afrika, der er begyndt at få internet og netbank. De går efter Indien og Japan. Og så går de efter de Forenede Arabiske Emirater, der har mange oliepenge. I Europa oplever særligt Tyrkiet, Tyskland og Holland problemer med finansielle hackerangreb.

Bitcoin-kriminalitet vinder frem

Bitcoin-kriminalitet er også blev et nyt modeord i den it-kriminelle verden. Antallet af angreb mod den digitale valuta steg til 8,3 mio., hvilket er mere end en fordobling i forhold til 2012.

"I løbet af 2013 steg værdien af Bitcoins mere end 85 gange, og det tiltræk naturligvis de cyberkriminelles opmærksomhed. Dem, der anvender den krypterede valuta bør være ekstra forsigtige, da det stort set er umuligt at få pengene igen, hvis de bliver stjålet," siger Sergey Lozhkin, der er sikkerhedsanalytiker hos Kaspersky Lab.

Læs også
Top job