Danske it-virksomheder flygter til udlandet

Mangel på større investeringer får danske it-virksomheder til at søge udenlands.

Pr-foto: Internetweek

Investeringerne i danske it-virksomheder er små. Det betyder, at mange virksomheder rykker til udlandet, hvor mulighederne for at skaffe penge er større.

”Vi mister en del danske it-virksomheder til udlandet, fordi det simpelthen er nemmere at finde kapital uden for kongerigets grænser,” siger Morten Bangsgaard, som er administrerende direktør i brancheorganisationen IT-branchen.

I perioden fra 2008 til 2013 stod danske it-virksomheder for 6-7 pct. af alle investeringer i danske virksomheder. Tallet er målt på antal af investeringer i form af kontante kapitalforhøjelser.

Størrelsen på investeringerne i it-virksomhederne er dog betydelig mindre end investeringerne i andre typer af virksomheder.

Få penge til it-virksomheder

It-virksomhederne modtog fra 2008 til 2013 kun omkring 1,5 pct. af pengene ud af alle de kontante kapitalforhøjelser.

Tallene kommer fra revisionsvirksomheden KPMG, som har lavet beregninger på baggrund af data fra Erhvervsstyrelsen.

”Vi har set på trenden for investeringer. Når man ser på antallet af investeringer, følger it-virksomhederne den generelle trend. Men størrelsen på investeringerne er ikke den samme, så it-virksomhederne får en relativ lille del af de danske investeringskroner,” siger Anders Balmer, som er revisor hos KPMG med speciale i online-virksomheder.

Det skal nævnes, at en del af forklaringen er, at større danske virksomheder trækker gennemsnitsstørrelsen for investeringerne op.

Stor interesse for it-investeringer

Hvis man kigger på verdensplan for niveauet på investeringer i it-virksomheder, halter Danmark bagefter, lyder det fra Anders Balmer.

”Vi kan se, at der bliver lavet en masse store investeringer i it-virksomheder, men ingen af dem er i Danmark,” siger han.

Den betragtning er Morten Bangsgaard enig i.

”Overordnet er der en stigende interesse for at investere i it-virksomheder. Når danske virksomheder vokser sig større, er adgangen til kapital for dårlig herhjemme, og virksomhederne rykker ud af landet. Rammevilkårene for investeringer er simpelthen for dårlige herhjemme,” siger Morten Bangsgaard.

Stigende antal iværksættere

Det er ikke fordi, at der mangler it-virksomheder at investere i herhjemme. Tværtimod.

Ifølge beregninger fra eStatistik på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og iværksætterdatabaser steg antallet af iværksættervirksomheder i it-branchen med 10 pct. fra 2007 til 2011. I samme periode faldt iværksætterniveauet i alle andre brancher samlet med 19 pct.

”Vi ved, at it-virksomheder er nogle af dem, som kan genere mest vækst og flest beskæftigede. Så det er bestemt en reel problemstilling, at mange danske it-virksomheder rykker udenlands,” siger Morten Bangsgaard.

I denne uge bliver der sat fokus på internettet og it-branchen under Internet Week Denmark i Aarhus. En af visionerne er her, at der skal mere vækst og flere jobs i branchen, og det kan investeringer hjælpe med til, lyder det fra Mai Skou Wihlborg, som er projektleder for Internet Week Denmark.

Nemmere i London

Just-Eat er et eksempel på en dansk virksomhed, som har vokset sig stor, efter at virksomheden er rykket til udlandet. Just-Eat havde i 2013 mere end 40 mio. online kunder.

Det var mere eller mindre tilfældigheder, som gjorde, at Just-Eat efter en håndfuld år rykkede virksomheden til England.

”Jeg var egentlig imod, at vi flyttede fra Danmark. Men i London var det nemmere at skaffe de rigtige mennesker med de rigtige kvalifikationer og få penge til virksomheden,” siger Jesper Buch, som er stifter af Just-Eat.

Læs også