Borgelige raser mod Løkkes topskat

Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke længere planer om at lempe topskatten, og det huer ikke de borgerlige.

Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance slår fast, at LA vil kræve lettelse af topskatten, hvis partiet får de afgørende stemmer i en borgerlig regering. Arkivfoto: Jan Sommer/Polfoto

En sænkelse af topskatten er en gammel borgerlig darling.

Ikke desto mindre nedtoner Venstres formand i dagens Berlingske problemet med en høj dansk topskat.

"Det kan godt være, at der stadig er en udfordring for eksempelvis en kemiingeniør i medicinalindustrien, der tjener 800.000 kroner om året, og hvor virksomhederne er i skarp konkurrence om god, velbetalt arbejdskraft. Dér kan der måske stadig være et mindre marginalskatteproblem. Men i den absolutte top af indkomstskalaen tror jeg egentlig ikke på, at der længere er nogen udfordring. Det gør jeg faktisk ikke,« siger Lars Løkke Rasmussen (V) til Berlingske.

Det synspunkt møder søndag beskeden blå opbakning.

Snarere tværtimod

De Konservatives formand Lars Barfoed udtaler til flere medier, at han er direkte uenig med den gamle regeringsmakker i Venstre.

"Det er jeg bestemt ikke enig i, snarere tværtimod. Det at fjerne topskatten er den billigste måde, vi kan skabe mere ny udvikling i Danmark," siger Lars Barfoed til TV2 News.

Også Liberal Alliance er stærkt utilfredse med udmeldingen fra Ventres formand om topskat.

"Løkke har ret i, at vi har et problem i bunden af lønskalaen. Det kan ikke betale sig at arbejde for folk med lave indkomster," siger skatteordfører Ole Birk Olesen fra LA til TV2 News. Han mener, at "topskatten gør Danmark fattigere, fordi den ødelægger økonomisk aktivitet."

Skulle Lars Løkke Rasmussen vinde næste folketingsvalg, og skulle Liberal Alliance sidde med de afgørende stemmer, kan Venstre godt regne med, at der skal gøres noget ved skattetrykket for de højestlønnede.

"Det helt umuligt at forestille sig, at topskatten ikke bliver lettet, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver afhængig af Liberal Alliances stemmer efter et folketingsvalg," siger Ole Birk Olesen.

Hold fokus på topskat

Hos den borligelige tænketank Cepos, stiller cheføkonom Mads Lundby Hansen sig uforstående over for Løkkes udmelding om topskatten.

"Topskatten indebærer, at den øverste marginalskat inklusiv afgifter rammer 67 pct. Det er ret højt og det er et problem. Det indebærer bl.a, at tilskyndelsen til at arbejde ekstra for mange højtlønnede er for lille, ligesom det gør det svært at tiltrække dygtige udlændinge til det danske arbejdsmarked. Desuden er det ganske veldokumenteret, at man får langt mere arbejdsudbud og velstand for pengene ved at lette topskatten end ved at øge jobfradraget eller ved at lette bundskatten," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen er enig med Løkke i, at der bør gøres noget for at øge incitamentet for danskere på overførselsindkomst til at komme i arbejde.

"Løkke har ret i, at det bedre skal kunne betale sig at tage et job i stedet for at være på overførselsindkomst. Men det bør nås ved at reducere dagpenge og kontanthjælp. Og her har jeg bemærket mig, at Løkke vil lave et ydelsesloft på kontanthjælpsområdet. Og det er godt. Men jobfradraget er relativt ineffektivt til at få personer i arbejde", siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos

På den borgerlige fløj er det indtil videre kun Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der støtter op om de nye toner fra Lars Løkke Rasmussen.

DF-formanden er til gengæld begejstret for Venstres nye linje for topskatten.

BRANCHENYT
Læs også