Mange får dårlig hørelse på jobbet

Arbejdet med støjende maskiner giver mange af metalarbejdere dårlig hørelse.

Det skriver Avisen.dk.

Når fagforbundet Dansk Metal spørger deres medlemmer, hvad der er de alvorligste arbejdsmiljøproblemer, kommer støj ind på en af de tre øverste pladser.

Mange af dem arbejder i så meget støj, at det svarer til at stå hele dagen op ad en tændt motorplæneklipper.

"Vi har ikke tal på det, men omkring halvdelen af dem, der har arbejdet i støj et års tid eller mere, har en høreskade," siger Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal til Avisen.dk.

Fra 2006 til 2012 steg antallet af anmeldelser af høresygdomme til Arbejdsskadestyrelsen med næsten 40 procent, og lå på omkring 2.000. Omkring halvdelen fik høretabet anerkendt som et resultat af deres arbejde.

Dansk Metal mener, at langt flere har høreskader.

Udsatte medarbejdere

De seneste fem år har arbejdspladser indenfor Metal- og Maskinindustrien fået 219 påbud om støj. Kun byggebranchen fik flere, nemlig 285 påbud. Problemet er dog blevet mindre de senere år, siger Arbejdstilsynet, men:

"Støj er stadig et problem i nogle afgrænsede brancher. Risikoen for høreskade optræder ved støjbelastninger over 75 decibel, og risikoen vokser, jo højere støjen er, og hvis du går i den i mange timer," siger Bitten Døjholt, kontorchef i Arbejdstilsynet til Avisen.dk.

De 75 decibel svarer til støjen fra en boremaskine. Vedvarende støj på 85 decibel giver risiko for alvorlige høreskader.

Arbejdsgiverne i Dansk Industri, mener, at EU-reglerne om støjgrænser for maskiner har løst mange problemer.

"Der er nogle enkelte virksomheder, der har for meget støj. De fleste steder har fået støjen under de 85 decibel," siger Kåre Sørensen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Industri til Avisen.dk.

BRANCHENYT
Læs også