Datter slipper for millionregning til mor

Et familiedrama til knap 300 mio. kr. endte med, at datter blev frikendt.

Tineke Færch (tv.) tabte sagen mod sin datter og skal betale sagsomkostningerne på 12 mio. kr. Foto: Asger Ladefoged

Et langvarigt slagsmål mellem mor og datter, Tineke Færch og Merethe Færch, om op mod 300 mio. kr. ser foreløbig ud til at være slut.

Retten i Helsingør har mandag middag afgjort den opsigtsvækkende familiestrid, der betyder, at Merethe Færch undgår at skulle betale et krav på 273 mio. kr. til sin mor.

Tværtimod står Tineke Færch tilbage med en regning på 12 mio. kr. for sagens omkostninger.

Den opsigtvækkende sag har handlet om en handel i 2006, da Tineke Færch solgte aktier i familieselskabet Færch Holding til Merethe Færch som et led i et generationsskifte. Prisen lød på 57 mio. kr.

Tobaksmilliarder

Kort tid efter solgte Færch Holding dog sin ejerandel af tobaksimperiet House of Prince, hvilket  indbragte selskabet og dermed ejerfamilien op mod 2,6 mia. kr. Pengene blev sendt videre til de 35 Færch-arvinger, der kunne føje store millionbeløb til formuerne.

Stort set siden dengang har Tineke Færch af flere omgange kæmpet for at få handlen med Merethe Færch annulleret, fordi hun mener, at datteren kendte til den forestående handel og derfor har snydt hende.

I afgørelsen har de tre enige dommere lagt til grund, at "formålet med overdragelsen til datteren var, at imødegå de skattemæssige konsekvenser af den forventede stigning i aktiernes værdi og derved som led i et generationsskifte spare skat og afgifter."

Forhøjede kravet

I første omgang krævede Tineke Færch 273 mio. kr. retur fra sin datter, men det krav blev siden forsøgt forhøjet til 304 mio. kr., da salget af familiens sidste store aktiv, Færch Plast, afslørede nye værdier tidligere i år. Fra det beløb skal så trækkes de 57 mio. kr., som Merethe Færch i sin tid betalte.

Det forhøjede krav kom dog aldrig i spil i byrettens behandling af sagen, men det kan ske i en eventuel fortsættelse i landsretten.

Sagen er blevet yderligere kompliceret af, at der blandt andet er dukket to forskellige udgaver af købsdokumentet op. Af det ene af dokumenterne fremgår det, at det er en betingelse for handlen, at aktierne skulle forblive datterens fuldstændige eje, hvis hun giftede sig.

Manglende særeje uden betydning

Merethe Færch blev efterfølgende gift uden, at der blev oprettet særeje, og det har fået Tineke Færch til at forlange salgsaftalen med aktierne for ophævet. Det har Retten i Helsingør også afvist.

"Det var en fejl hos moderens tidligere advokat, der gjorde, at datteren ikke var opmærksom på vilkåret om, at aktierne skulle gøres til hendes fuldstændige særeje, og datteren sørgede for at oprette særeje, straks hun blev opmærksom på det," skriver retten i sin afgørelse.

Foruden Merethe Færch har også to advokater fra Lind Cadovius været i Tineke Færchs sigtekorn. To gange har hun sagsøgt de to advokater for dårlig rådgivning i forbindelse med aktiesalget. Den potentielle erstatning har i de sager været angivet til 200 mio. kr.

En stridslysten familie

Tineke Færch er enke efter Stener Færch, der døde i 2005. Han efterlod sig blandt andet en aktiepost på 48 pct. i Færch Holding, der desuden kontrolleres af arvingerne efter Stener Færchs fætter, Jørgen Færch.

Det er velkendt, at der gennem årene har været adskillige stridigheder i den splittede familie.

Senest blussede striden op, da arvingerne efter Stener Færch indrykkede en avisannonce i forbindelse med salget af Færch Plast. Heri beskyldte man den anden del af familien, arvingerne efter Jørgen Færch, for at forsøge at sælge Færch Plast uden resten af familiens kendskab.

Salget blev som bekendt gennemført tidligere i år med et provenu på 1,8 mia. kr. Dermed er der ikke flere store aktiver, der binder familien sammen.

Epn.dk arbejder på at få en kommentar fra Tineke Færchs advokat, mens Merethe Færchs advokat, Poul Flemming Hansen fra advokatfirmaet Plesner, ikke har ønsket at kommentere afgørelsen.

Læs også
Top job