Flugten fra F1-lånet fortsætter

Der er i de seneste år sket en voldsom bevægelse i boligejernes lånevalg.

Arkivfoto: Chrstian Klindt Sølbeck

"Vildt."

Sådan beskriver cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, udviklingen på markedet for boliglån.

Det er nemlig under opbrud. På kun tre år er antallet af F1-lån således halveret. I 2011 havde Realkredit Danmark et bruttoudlån af F1-obligationer på 200 mia. kr. I dag er udlånet ca. 100 mia. kr.

Hurtig vending

"Når man tænker på, hvor lang tid, F1-lånet har været på markedet, kunne man tro, at der var tale om en supertanker, der ville blive svær at vende. Det er ikke tilfældet, og det er overraskende," siger Christian Hilligsøe Heinig til epn.dk.

Til gengæld har lånerne hurtigere end ventet fået øjnene op for det helt nye produkt, FlexKort, der er udset til at være F1-lånets afløser. Obligationen, der ligger bag, skal kun refinansieres hvert tredje år. Til gengæld får man en ny rente hvert halve år.

Lysten til at vælge andre flekslån end det helt korte er også markant. F2 til F5-lån fylder nu lige så meget som F1-lånene. Begge kategorier udgør 27 pct. af det samlede udlån. I starten af 2012 udgjorde F1-lånene mere end 30 pct. og de øvrige flekslån blot 22 pct.

Sikrer sig længere

"Der er ingen tvivl om, at boligejerne i stigende grad har forstået, at det kan være en god idé at bruge det lave renteniveau til at sikre huslejen i længere tid. Det er glædeligt," konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.

Prisen spiller formentlig også en rolle, men er ikke afgørende. Prisen på bidragene på F1-lån er godt nok hævet og påvirkes ekstraordinært af forhøjelserne af af kursskæringen, men prisen på de afdragsfrie lån er steget endnu mere.

Afdragsfriheden er fortsat meget populær. Nationalbanken har netop offentliggjort tal, der viser, at andelen af afdragsfrie lån steg med 0,2 pct. point til 55,6 pct. fra februar til marts.

Den stigende interesse for længere løbende flekslån er også slået igennem hos de udenlandske investorer, der hidtil har været glade for at købe de helt korte F1-obligationer. Fra september 2013 er udlandets beholdning af mellemlange realkreditobligationer steget med 12 pct. point og udgør nu 38 pct. af den samlede portefølje hos de udenlandske investorer, viser nye tal fra Nationalbanken.

Læs også
Top job