Opposition: Cameron er Pfizers cheerleader

Amerikanske Pfizers gigantiske købsbud på svensk-britiske AstraZeneca er i høj grad blevet en politisk varm kartoffel i Storbritannien.

Det 575 mia. kr. store købsbud fra Pfizer til AstraZeneca er ikke blot en sag mellem de to selskabers aktionærer og bestyrelser. Det er nu også blevet en politisk sag i Storbritannien ifølge Bloomberg News.

For nu kritiserer oppositionen den konservative premierminister David Cameron for fejlagtigt at være en fortaler for Pfizers opkøb.

Kritikken kommer i kølvandet på premierministerens respons på et brev fra Pfizers topchef Ian Read, hvori sidstnævnte forsikrer Cameron om, at Pfizer vil bibeholde mindst 20 pct. af det kombinerede selskabs F&U-arbejdsstyrke i Storbritannien i mindst fem år, og for at bevare "væsentlige" produktionsfaciliteter på AstraZenecas site i Macclesfield.

Cameron kaldte disse forsikringer robuste, og at enhver snak om fusion er et anliggende mellem de to selskaber.

Den forkerte side

Det har nu fået Labour-partiets leder Ed Miliband til at i et BBC-radioprogram at sige, at David Cameron er på "den forkerte side" i forhold til Pfizers købstilbud.

"Han er blevet en cheerleader for Pfizers overtagelse, hvor han i stedet bør være en fortaler for AstraZenecas langsigtede plan," lød det ifølge Bloomberg News fra Ed Miliband.

Dermed øger oppositionslederen presset på Pfizer i forhold til at tilbyde stærkere garantier for selskabets engagement i AstraZenecas britiske operationer.

David Cameron har ikke ønsket at kommentere udtalelserne.

Læs også
Top job