Medie: MHI Vestas tæt på engelsk fabrik

Ifølge britisk medie vil Vestas og Mitsubishi bygge sin kæmpemølle i Hull - og dermed blive naboer til Siemens.

Foto: Gorm Branderup

Siemens Wind Power kan meget vel bliver naboer til sin vel nok største konkurrent udi havvindmøller.

Ifølge Hull Daily Mail planlægger det nye dansk-japanske Vestas-Mitsubishi joint venture at opføre en fabrik i byen på den britiske østkyst.

Partnerskabet MHI Vestas Offshore Wind er bygget om om den Vestas-udviklede 8 megawatt (MW) V164-havmølle. Ifølge avisen er det dele af den, der skal bygges i Hull.

Siemens har allerede offentliggjort, at man vil bygge en vingefabrik i Hull, hvor man forventer at beskæftige 1.000 mand. Ifølge Hull Daily Mail vil multi-million fabrikken som MHI Vestas planlægger være mindre end Siemens', men stadigvæk skabe hundredvis af lokale jobs.

Såfremt avisens anonynyme kilder har styr på sagen, tyder noget på, at MHI Vestas ikke planlægger at bygge alle delene til V164-møllen i Storbritannien.

Danmark-UK

Siemens bygger da også nacellen til sin havvindmølle i Brande og udskiber dem fra Danmark, og herhjemme har det gamle Lindøværft på Fyn bejlet kraftigt til at kunne huse MHI-Vestas' nacelleproduktion.

Lindø bejler til produktion af Vestas' kæmpemølle

Det vil imidlertid dårligt være nogen overraskelse, hvis MHI Vestas Offshore Wind etablerer produktion i det engelske. Dong har kraftigt signaleret, at vindmølleproducenterne skal skabe britiske jobs, hvis de skal levere til selskabets projekter, fordi premierminister Cameron og co. i UK vil have arbejdspladser til gengæld for landets kostbare støtteordning til havvind.

CEO for MHI Vestas Offshore Wind, Jens Tommerup, har da også tidligere over for EnergiWatch fortalt, at det bliver vanskeligt at holde al produktionen i Danmark.

“Vi anerkender jo, at der er stærke kræfter i markedet, og at vi skal forholde os til local content. Det er helt sikkert noget, vi kigger ind i og forholder os til, men det er simpelthen for tidligt at komme ud med nogle meldinger om det," sagde Tommerup til EnergiWatch i begyndelsen af april.

Ingen kommentarer

Udover det politiske pres er Storbritannien det største marked for offshore vind indtil i hvert fald 2020. MHI Vestas' pressechef, Steward Mullin, har i dag ingen kommentarer til forlydenderne i den britiske presse om, at selskabet vil bygge en fabrik i Hull.

“Vi vil aldrig kommentere på individuelle lokationer. Vi har kun været oppe at køre i 30 dage, og derfor er det alt for tidligt at træffe den slags beslutninger," siger Mullin til EnergiWatch.

Han fortæller, at MHI Vestas lige nu er i gang med at vurdere muligheder i forhold til værdikæden. Han vil ikke komme med en tidsramme for, hvornår der foreligger en endelig beslutning.

”Vi vil informere markedet, når det sker,” siger Stewart Mullin.

Læs også
Top job