Vestas klar med næste mølle-generation

Ny mølletype er særlig stærk på steder, hvor det blæser mindre. 400 udgaver allerede solgt.

Foto: Vestas

Vindmølleselskabet Vestas fortsætter arbejdet med at forbedre de produkter, som man allerede har i porteføljen.

Senest har man i testområdet Høvsøre opstillet en prototype af V110 2.0 MW-møllen, der er en forbedret udgave af den allerede velafprøvede V100 - 1.8 MW.

Det svarer til en ekstra årlig energiproduktion på 13,6 pct. sammenlignet med forgængeren.

Længer vinger

Prototypen har en større rotor takket være de 55 meter lange vinger, og den er særligt velegnet til områder, hvor vinden er mindre stærk.

"Det er Vestas' produktstrategi at optimere vores produkter og services med det formål at minimere omkostningerne til energi," siger koncernens tekniske chef Anders Vedel i en selskabsmeddelelse.

Møllen, der har skal nu igennem et testforløb, er allerede bestilt i mere end 400 eksemplarer, selvom produktion og efterfølgende opstilling af de første møller ikke ventes at finde sted før slutningen af året.

800 MW næsten solgt

Det har været nødvendigt at putte en kraftigere gearkasse i møllen, ligesom andre dele herunder møllens hub og andre dele er blevet forstærket.

"Markedet har taget særdeles godt imod møllen, siden den blev lanceret i 2013. Det gælder særligt i USA, hvor der er afgivet faste ordrer for sammenlagt næsten 800 MW," siger Chris Brown, der er president for Vestas' nordamerikanske salgsdivision.

I den forgangne uge meddelte selskabet, at man er klar med en slags turboteknologi til møllerne, det såkaldte Powerplus-program, hvor man gennem forskellige ændringer er i stand til at give de allerede opstillede møller op til 5 pct. energikapacitet.

Selskabet med hovedsæde i Aarhus kommer med regnskab for første kvartal på fredag. I Sydbank forventer senioranalytiker Jacob Pedersen, at Vestas-ledelsen kommer til at præsentere et minus på bundlinjen efter et kvartal, der traditionelt ikke er Vestas' største.

Læs også
Top job