Økonom: Passive ECB kan føre til deflation

ECB bør reagere straks for at forhindre at EU kæntrer økonomisk, advarer OECD, IMF og Sydbank.

OECD's generalsekretær, José Ángel Gurría, løfter pegefingeren over for ECB. Foto: Virginia Mayo

Eurozonen balancerer så langt ude på kanten af en økonomisk afgrund, at Den Europæiske Centralbank (ECB) bør reagere prompte. Det mener både OECD, den Internationale Valutafond (IMF) og økonomiske eksperter.

De er bekymrede for, at inflationen skal blive alt for lav alt for længe og i værste fald udvikle sig til deflation, hvor priserne falder.

"Det er næsten alle enige om. Det kan godt være, vi ikke er faldet ud over kanten endnu. Men vi kan ikke blive ved med at balancere på afgrundens rand. Så er der risiko for at træde ved siden af. Og så er det for sent at reagere," siger Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, til epn.dk.

Deflation kvæler økonomien

Budskabet er det samme i en ny OECD-rapport. Sydbank mener, at ECB er for fodslæbende og forventer heller ikke, at centralbanken vil sænke renten, når medlemmerne holder rentemøde på torsdag.

ECB holder igen, fordi renten i forvejen er tæt på 0 i eurozonen. Men det kan få konsekvenserne, hvis den ser passivt til.

"Hvis virksomheder og forbrugere forventer, at priserne vil falde, så udskyder de deres forbrug og investeringer, fordi de forventer, at det bliver billigere i næste måned. Ingen vil optage lån, fordi værdien af lånet stiger over tid, hvis priserne falder. Hvis ingen tør at låne penge, fælder det boligmarkedet, sætter investeringer i stå og kvæler økonomien," siger Jacob Graven.

Tvunget til utraditionelle metoder

Derfor bliver centralbanken også nødt til at reagere. Og hvis det er umuligt at sænke renten yderligere, må centralbanken grave dybere i værktøjskassen, mener Sydbank. Tage utraditionelle metoder i brug. Det er centralbanken typisk ikke glad for.

En mulighed er at sende flere nye penge i omløb i det finansielle system - lade seddelpressen køre. Det har man gjort i andre centralbanker. I USA, England og Japan. Men ikke i Europa.

"Det kan virke mærkeligt, at man ikke gør det i Europa, når det er her deflationsrisikoen er størst. Der kan være langsigtede bivirkninger ved at føre den politik, fordi det kan føre til, at inflationen på et tidspunkt bliver for høj. Men hverken i USA, England eller Japan har bivirkningerne vist sig," siger Jacob Graven.

Reaktionen kommer til juni

De fleste er da også enige om, at centralbanken vil reagere. Men ikke på torsdag. Sydbank gætter på, at ECB vil fremlægge en plan i juni. Der kommer centralbanken med en ny inflationsprognose, og hvis den indikerer lavere inflation end den forrige prognose fra marts, vil ECB ikke kunne ignorere tallene længere.

Det er ifølge Sydbank bestemt ikke for tidligt.

"Står man først og stirrer ned i afgrunden, vil ECB helt sikkert reagere. Men så er det måske for sent. Det er meget bedre og nemmere at handle, inden man kommer for langt ud over kanten," siger Jacob Graven.

Læs også
Top job