Guldægget i Mærsk klarer sig overraskende dårligt

Overskuddet i Maersk-familiens mæglervirksomhed Maersk Broker, der for få måneder siden fik ny topledelse anført af Anders Hald, faldt voldsomt i 2013.

Foto: Ole Lind

Maersk Broker-koncernens indtjening dykkede voldsomt i 2013 efter en lang årrække med betydelige overskud, viser det netop offentliggjorte regnskab fra Erhvervsstyrelsen.

Årets resultatet i Maersk Broker K/S før og efter skat viser et overskud på 17,8 mio. kroner mod til overskud på 103 mio. kroner i 2012.

Nettoomsætningen i Maersk-familiens mæglerselskab, der er blandt verdens største, er ligeledes faldet med bemærkelsesværdig hast. Fra 457,5 mio. kroner i 2012  til 347,4 mio. kroner.

Indtil 2013 syntes Maersk Broker at have manøvreret sig nogenlunde ubesværet gennem den internationale finans- og shippingkrise med overskud et pænt stykke over de 100 mio. kroner, fra knap 156 mio. kroner tilbage i 2009 til 131,2 mio. i 2010 og 129 mio. kroner i 1011.

Jørn Steen Nielsen, mangeårige topchef i det familieejede Maersk Broker, forlod under ikke udramatiske omstændigheder selskabet med næsten øjeblikkelig virkning. Og der var bestemt ikke tale om en planlagt exit og gensidig forståelse med ejerne, de tre døtre efter afdøde skibsreder Maersk Mc-Kinney Møller.

Jørn Steen Nielsen havde været CEO i Maersk Broker siden anden halvdel af 1990'erne.

Maersk Broker blev oprindelig startet af A.P. Møller som en familieejet forretning inden for køb- og salg af skibe, og selskabet er især siden 1990'erne vokset til en betydelig global mæglervirksomhed.

Selskabet er i dag verdens største inden for containerbefragtning og er store inden for såvel tørlast- som tankbefragtning, ligesom Maersk Broker har væsentlige aktiviteter inden for offshore og specialiserede tonnage inden for f.eks. heavy lift og udstyr til vindindustrien.

Ane Uggla overtog formandsposten i Maersk Broker, efter at hendes far døde i april 2012. Maersk Broker er en ren familieejet virksomhed, der intet har med hverken familiefonden eller A.P. Møller - Mærsk at gøre.

Lederguppen i Maersk Broker udgøres i dag Anders Hald som CEO samt Henrik Franck og Claes Devantier, begge med titel af Senior Vice President.

Læs også
Top job