Apple har gemt 782 mia. kr. i kontanter

Ifølge Goldman Sachs har amerikanske selskaber gemt svimlende summer.

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs vurderer, at 55 amerikanske virksomheder har over 700 mia. dollar, svarende til ca. 3.750 mia. kr.) i kontanter eller hurtigt omsættelige papirer uden for USA. Steder,  hvor de undgår at blive beskattet.

Den enorme mængde kontanter forventes ifølge investeringsbanken at blive brugt til opkøb, skriver Bloomberg News.

Meldingerne kommer, efter at medicinalgiganten Pfizer meddelte, at et gigantkøb af britiske AstraZeneca kunne resultere i, at fusionskoncernens juridiske hovedkontor kan flyttes til London, hvilket kunne resultere i skattebesparelser.

USA har for år tilbage vedtaget, at off shore penge, som bliver trukket tilbage til USA, skal beskattes. Derfor er det afgørende for virksomhederne, at pengene ikke bliver tilbageført.

Bruges til opkøb

Ifølge Goldman Sachs bliver pengene allerede nu brugt til opkøb af udenlandske virksomheder, og virksomhedsopkøb er allerede nu øget med mere end 100 pct. i 2014. Yderligere bekræfter Goldman Sachs, at opkøbene er altafgørende og at de bruges til at sikre en favorabel skattestatus.

Hos de 55 virksomheder udgør de mere end 700 mia. dollar i omegnen af 75 pct. af deres kontantbeholdning. Virksomhedslisten gælder ekstremt kontantstærke selskaber såsom Apple, Microsoft, Google, Cisco Systems, General Electric, Pfizer m.m.

Apple har flest

Apple ligger med den største bunke off shore-kontanter i ly for de amerikanske myndigheder med en samlet sum på 146,8 mia. dollar ifølge de amerikanske finansmyndigheder Securities & Exchange Commission (SEC).

Microsoft har 77 mia. dollar off shore. Samlet har Apple, Microsoft, Google og Cisco Systems 333 mia. dollar i off shore beholdning, som ifølge SEC vil være skattepligtige, hvis de bliver trukket hjem.

De ekstreme beløb kan sammenlignes med, at det amerikanske budgetunderskud i 2014 ventes at blive på 514 mia. dollar.

Læs også
Top job