Frit valg: 163.400 tomme boliger

Boligmarkedet vil ligge underdrejet i mindst fem år, viser ny analyse.

Arkivfoto: Polfoto

Kombinationen af et historisk højt antal tomme boliger og meget få unge i aldersgruppen 21 til 30 år er gift for boligmarkedet. Antallet af tomme boliger skal reduceres med ca. 50.000, før der for alvor kan komme gang i boligmarkedet igen, forudses det i en analyse fra AgroMarkets, der rådgiver dansk landbrug om økonomi.

Ifølge analysen er der nu 163.400 ubeboede eller overflødige boliger. I et normalt marked er der ca. 110.000.

"Det nuværende tal på 163.400 ubeboede boliger indikerer, at der skal sælges godt 50.000 boliger til førstegangskøbere, inden der for alvor kommer gang i byggeriet, og værdistigninger kan forventes," siger chefredaktør for AgroMarkets, Hans Fink, til epn.dk.

Først i 2020

Det vil tidligst kunne ske i 2020, lyder vurderingen. Ved at sammenkøre data fra BBR- og CPR registre har Danmarks Statistik i godt 30 år beregnet udviklingen af antallet af ubeboede boliger, og der er altså ikke sket et fald. Tværtimod har højkonjunkturen før finanskrisen pustet ekstra til udviklingen, så der i dag er ca. 163.400 tomme boliger.

De ubeboede boliger skal primært spises af førstegangskøbere i aldersgruppen 21 til 30 år, men på grund af lave fødselstal, udgør den gruppe blot ca. 523.009 personer. Ifølge Danmarks Statistik stiger antallet i denne aldersgruppe først med 100.000 til 623.000 personer fra 2010 til 2021.

Få byggetilladelser

"Samtidig er antallet af danske byggetilladelser ikke set lavere siden 1955, og dette sammenholdt med det voksende antal personer i aldersgruppen 21 til 30 år, betyder, at mængden af ubeboede boliger først vil være spist i 2020," siger Hans Fink.

For at få antallet af tomme boliger nedad igen, kræves oven i købet, at antallet af byggetilladelser fortsætter på det historisk lave niveau og, at de unge førstegangskøbere har rimelig nem adgang til finansiering.

"Det ser temmelig mørkt ud på boligmarkedet, og vi forventer derfor et fortsat trægt boligmarked de kommende fire til seks år," lyder vurderingen.

Det får også store konsekvenser for priserne, der først for alvor må forventes at kunne stige efter 2020.

Skrøbeligt boligmarked

"Samtidig er boligmarkedet skrøbeligt, og et tilbageslag i økonomien eller udløb af afdragsfrihed kan ryste fundamentet under det danske realkreditsystem," siger Hans Fink.

Spørgsmålet er så, om de yngre generationer vil være klar til at købe de boliger, der er på lager. De yngre købere bliver mere og mere kræsne, når de vælger bolig. De vil i højere grad bo tæt på de store byer.

"Prisen på de attraktive boliger tæt på bymidterne vil formentlig betyde, at unge ikke har råd til at bo der og flytte længere væk. Det vil til en vis grad kunne gavne salget i udkantsområderne," siger Hans Fink.

Læs også
Top job