Økonom: Vækstplan flytter måske 0,1 pct.

Vækstpakken er en gratis omgang for finansministeren, mener Danske Bank.

Bjarne Corydons vækstpakke bør ikke få æren for væksten i Danmark.  Arkivfoto: Lars Just

Den vækstpakke, regeringen præsenterer senere i dag, kommer højst til at få minimal indflydelse på væksten i Danmark, mener Danske Bank.

Regeringen afsætter ganske vist 10 mia. til sin vækstplan. Men planen skal finansieres, og derfor rykker det ikke nævneværdigt.

"Havde vi haft en oliefond som Norge, hvor vi kunne tage 25 mia. kr. fra, ville det betyde noget. Det har vi ikke, og derfor er det et spørgsmål om omlægning af, hvordan den offentlige sektor opkræver skatter og afgifter. Når vi er under 10 mia., er vi dernede, hvor det næsten er ligegyldigt," siger Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, til epn.dk.

Vækst ikke afhængig af pakker

Finansministeren, Bjarne Corydon, skrev på ministeriets hjemmeside, at de 89 initiativer i vækstpakken "kan trække Danmark helt ud af krisen".

Det er rigtigt, at Danmark er på vej ud af krisen. Men ifølge Danske Bank er det ikke vækstpakken, der vender op og ned på billedet.

"Når man lancerer en vækstplan, får folk et indtryk af, at det er via økonomiske planer, man skaffer økonomisk vækst. Det er det ikke. Væksten er primært drevet af, hvad der foregår i den globale økonomi, og hvordan dansk økonomi i øvrigt har det," siger Steen Bocian.

Flytter måske 0,1 pct.

Og forudsætningerne for vækst ser i forvejen fornuftige ud. Europa har oplevet vækst tre kvartaler i træk, Danmark har vist god form på konkurrenceevnen og boligmarkedet, som tidligere har været tunge sten om landets ben.

Alle prognoser peger i retning af, at væksten fortsætter.

"Prognoserne peger på 1,5 pct. vækst i år og 2 pct. næste år. Det er markant bedre end de seneste år, og det er uden en vækstplan indregnet. Og så kan vækstpakken måske flytte 0,1 pct. – mere taler vi ikke om," siger Steen Bocian.

Men sådan er politik, mener han. Når det går skidt, kaster oppositionen skylden på regeringen. Når det går godt, vil regeringen gerne tage æren.

"Det er gratis for Bjarne Corydon at sige, at vækstpakken får os endeligt ud af krisen. Ligesom da Statsministeren sidste år sagde, at vi havde fået et stemningsskifte. Det var ubetinget rigtigt, men det skyldtes jo ikke den økonomiske politik i Danmark, men et stemningsskifte i hele Europa," siger Steen Bocian.

Fornuftige tiltag

Men så skal man heller ikke skælde mere ud på regeringen. For der er ting i vækstpakken, som ifølge Danske Bank ser interessante ud. Og selvom vækstpakken ikke får nogen særlig effekt på kort sig, kan den godt være med til at flytte lidt på længere sigt.

"Man kigger på PSO-afgiften, finansieringsvilkårene for små og mellemstore virksomheder, som er en udfordring. Og så prøver man at lave nogle bedre rammer for hele erhvervslivet. Det er fornuftige tiltag, som gør økonomien stærkere. Men vi vågner ikke op i morgen og mærker en ændring i vores dagligdag," siger Steen Bocian.

Vækstpakken bliver præsenteret på et pressemøde torsdag klokken 11.00.

Læs også
Top job