Platou forventer stærkt resultat i Maersk Line

Maersk Line er på vej med et stærk resultat for 1. kvartal 2014, vurderer analysehuset RS Platou Markets, der forventer et driftsoverskud på 5,2 mia. kroner. Også andre shippingaktiviteter går frem. 

Mærsk Line Foto: AP

Et stærkere resultat i Maersk Line og forbedret indtjening på andre shipping-aktiviteter, herunder Maersk Tankers, i 1. kvartal 2014 i forhold til det sidste kvartal i 2013. Sådan lyder prognosen fra analysehuset RS Platou Markets forud for regnskab fra A.P. Møller - Mærsk for 1. kvartal 2014, som fremlægges onsdag den 21. maj.

Platou forventer et driftsresultat (Ebitda) i Maersk Line på 5,2 mia. kroner i de første tre måneder af 2014 mod 4,2 mia. kroner i 4. kvartal 2013. Fremgangen understøttes af en langsom men gradvis forbedring af markedsforholdende i containerindustrien, skriver Platou i en analyse torsdag.

Forbedrede markedsvilkår

De forbedrede markedsforhold, der også afspejles i de aktuelt stigende timecharterrater, understøttes ikke mindst af en generelt svagere flådetilvækst og stor ophugningsaktivitet, ligesom økonomierne i USA og Europa fortsætter med at udvikle sig positivt. Platou forventer derfor en forbedret udnyttelsesgrad af skibene og højere rater i løbet af de kommende måneder.

De Maersk Line i februar fremlagde årsregnskab for 2013 forventede rederiet et resultat for hele 2014 på niveau med 2013.

"Maersk Line stræber efter at forbedre sin konkurrenceevne, selvom faldet i enhedsomkostninger vil blive mindre end i 2013. Den globale efterspørgsel på søfragt af containere forventes at stige med 4-5%, og Maersk Line stræber efter at vokse med markedet. Overskudskapacitet vil sandsynligvis presse fragtraterne."

For hele Maersk Gruppen forventer Platou et samtet driftsresultat (Ebitda) på 17 mia. kroner mod 14,5 mia. kroner i det foregående 4. kvartal 2013.

Maersk Oil

For Maersk Oil er usikkerheden anderledes betydelig:

"Vi forventer, at de totale ressourcer vil falde 4 pct. til omkring 1.300 mio. tønder, hovedsageligt fordi produktionen i væsentlig grad oversteg nye fund og evalueringer i 2013. Vi forventer at se en væsentlig reduktion af P2-reserver (beviste og sandsynlige reserver) på 10-15 pct., eftersom klassificeringen af Chissonga vil være i mulige reserver, indtil udviklingen er godkendt og byggeriet starter," skriver Platou.

Faldet i produktionen burde ikke overraske, mener Platou, fordi årene 2013 og 2014 forventes at blive et vendepunkt fra faldende produktion til vækst. Platou forventer et resultat for hele 2014 i Maersk Oil på 4,3 mia. USD, men tallet kan vise sig at blive meget lavere, understreges det.

Læs også
Top job