Erhvervslivets ønskeseddel - og hvad de fik

Gode forslag, men beløbene i vækstpakken er alt for små, mener erhvervsorganisationer.

Erhvervslivet smiler - men det er et lille smil. Sådan må man tolke de reaktioner, der kom fra erhvervslivet, da regeringen fremlagde sin vækstplan torsdag formiddag.

Dansk Industri (DI) har lavet sin egen vækstplan, som man håbede, regeringen ville skele til.

"Regeringen tager stort set fat på de samme emner. Men den burde tage hårdere fat, hvis vi for alvor skal skabe den vækst og velstand, som er vores ambition," siger den administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, til epn.dk.

Sangen er den samme hos en anden af landets store erhvervsorganisationer.

"Der er gode ting. Men man vinder ikke 110 meter hækkeløb ved at stille sig hen til den første hæk," siger den administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, til epn.dk.

Mangler skattelettelser

Dansk Erhverv og Dansk Industri er enige i, at pakken indeholder gode elementer. Men beløbene er for små til, at pakken vil rykke noget for alvor.

Og særligt et område er ifølge de to erhvervsorganisationer blevet fuldstændig overset.

"Man kunne godt doble beløbet op og øremærke det til afgifts- og skattelettelser," siger Jens Klarskov.

DI ser også gerne, at regeringen sænker skatterne på arbejde, fordi marginalskatten i Danmark er meget høj i forhold til dem, vi konkurrerer med.

I vækstpakken er der ikke noget, der peger i den retning.

"Regeringen lægger snarere op til det modsatte, fordi de nu skal til at tale finansiering," siger Karsten Dybvad.

Og faktisk går regeringen imod deres egen overbevisning, når de ikke tager fat om emnet.

"Pakken om international rekruttering lægger jo op til at forbedre skattevilkårene for dem, der kommer til landet. Forskere og specialister. Det gør man, fordi det virker. Derfor virker det også i Danmark, og vi burde gøre vores skattesystem konkurrencedygtigt," siger Karsten Dybvad.

PSO-nedsættelse burde firdobles

Ingen af dem ønsker at repræsentere det utilfredse erhvervsliv, da begge organisationer i bund og grund synes, det er fint med en vækstpakke.

Og det er særligt positivt, at regeringen får gjort noget ved de mange bøvlede regler og administrative byrder, der bliver pålagt erhvervslivet.

DI er desuden meget tilfreds med, at PSO-afgiften bliver nedsat. Men beløbet er igen langt fra tilfredsstillende - især set i lyset af de afgiftsstigninger, erhvervslivet er blevet pålagt de seneste år.

"Vi har lagt op til, at danske virksomheder skal have de samme konkurrencevilkår, som udlandet og konkurrenterne har. Regeringen fjerner en mia. kr. om året. Men de stigninger, der har været de senere år, burde man eliminere. Derfor foreslog vi at sænke PSO’en med fire mia. kr.," siger Karsten Dybvad.

Imens mener Dansk Erhverv af afgiftslempelsen kun rammer industrien, mens andre erhverv bliver overset.

"Turismen bliver for eksempel ikke tilgodeset. Danske hoteller betaler nogle substantielle energiafgifter. De er også i konkurrence med hoteller i Malmø og Hamborg, som betaler mindre i energiafgifter," siger Jens Klarskov.

Læs også
Top job