Vil vækstpakken holde tyskerne væk?

Dansk turisme taber terræn, men regeringen overser området, mener branchen.

Der bliver længere mellem de tyske turister i Danmark. Foto: Ernst van Norde

Dansk turisme får ikke den store glæde af vækstpakken, som regeringen præsenterede torsdag formiddag. Og det er på trods af, at branchen kæmper på ulige vilkår med Danmarks konkurrerende nabolande og gennem længere tid har tabt terræn.

Det mener Dansk Erhverv og brancheorganisationen Horesta.

"Igen øremærker man pengene til virksomhederne i industrien, men der er altså andre erhverv i Danmark, der er konkurrenceudsatte og medvirker til at skabe arbejdspladser og vækst," siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, til epn.dk.

Fakta

Moms på hotelovernatninger:

  • Tyskland: 7 pct.
  • Sverige: 12 pct.
  • Norge: 8 pct.
  • Danmark: 25 pct.

Udvikling i Danmark:

  • 2012: 21.819.701 overnatninger
  • 2013: 21.758.523 overnatninger
  • Fald på 0,3 pct.

Danmark halter efter

Når man køber konference- og hotelovernatninger i erhvervsmæssig sammenhæng kan de fleste lande i Nordeuropa få 100 pct. momsafløftning. I Danmark får man 75 pct.

Samtidig er hotelmomsen i Danmark 25 pct., mens den i Sverige, Norge og Tyskland er på et væsentligt lavere niveau. Det har konsekvenser.

"Vi hænger konkurrencemæssigt bagefter de lande, der ligger lige op ad os. Vi kan se, at turismen på internationalt plan vokser 4-5 pct., og der er vi slet ikke. Vi kan ikke følge med," siger den politiske chef i Horesta, Kirsten Munch, til epn.dk.

Får ikke glæde af lempede afgifter

Over de seneste 10 år har Danmark mistet 8 pct. af de udenlandske overnatninger, mens Sverige er gået frem med 15 pct., Norge med 14 pct. og Tyskland med 65 pct.

Branchen havde derfor håbet på en vækstpakke, der også tog fat om turismens udfordringer. Blandt andet på energiafgifterne, hvor turisterhvervet ikke får glæde af lempede PSO-afgifter.  

"Danske hoteller betaler nogle betragtelige energiafgifter, og de er i konkurrence med hoteller i Malmø og Hamborg, som betaler mindre i energiafgifter. Der måtte man godt tænke, at en krone tjent på turismen er lige så godt som en krone tjent på andre erhverv," siger Jens Klarskov.

Skaber arbejdspladser

Restaurationsbranchen får heller ikke betydelig glæde af vækstpakken. Branchen har ellers, på trods af krisen, formået at skabe vækst siden 2009. Der er skabt arbejdspladser, som ikke bliver outsourcet, som man ser det i industrien.

Derfor undrer det også Horesta, at regeringen ikke lægger mere fokus her.

"Hvis man vil satse på erhverv, hvor man vil skabe arbejdspladser, ville det være oplagt at kigge på hotel- og restaurationsbranchen og turismen generelt. For vi skaber arbejdspladser i alle egne af landet -  for faglærte såvel som ufaglærte - og vi er i ulige konkurrence," siger Kirsten Munch.

Faktisk har regeringen udformet en vækstplan for turismen. Men den løser ikke branchens største udfordringer.

"Der er øjensynligt ikke kroner og ører i det. Og det forbedrer hverken vores konkurrenceevne eller rammevilkår," siger Kirsten Munch.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringen, der i øjeblikket sidder til regeringsseminar.

Læs også
Top job