Lundbeck: Nyt lægemiddel kan sælge for milliarder

Millardkøbet af amerikanske Chelsea Therapeutics skal ifølge finansdirektør Anders Götzsche accelerere væksten på især det amerikanske marked.

Et af Lundbecks laboratorier. Foto: Magnus Møller

Bidraget fra det 686 mio. dollars store opkøb af Chelsea Therapeutics skal være med til at øge Lundbecks geografiske og volumenmæssige aftryk. Især i USA. Sådan lyder meldingen fra finansdirektør Anders Götzsche til MedWatch.

”Vores overordnede strategi er at skabe langsigtet vækst, og det vil vi gøre ved at ekspandere geografisk i både internationale markeder og i USA. For at øge antallet globalt og på det amerikanske marked så vi det her lægemiddel, som er godkendt og som har orphan drug-status og som har potentiale til at blive endnu større, end dem vi allerede har lanceret. Der var et strategisk match, som kunne være med til at accelerere vores vækststrategi, som gjorde, at vi så det her opkøb som lige for i forhold til at udvide Lundbecks forretning.”

Lavrisiko

Kontantbetalingen svarer til en præmie på 29 pct. sammenlignet med gårsdagens slutkurs i lige præcis 5 dollar aktien, og en potentiel præmie på 59 pct., hvis milepælsbetalingerne også skal falde. Er det ikke en høj pris?

”Når man betaler 2,8 mia. upfront, så kan jeg godt forstå, hvis det lyder af meget. Men det her er et lægemiddel, som kan komme til at omsætte for mange milliarder og altså give os en milliardindtjening. Det er det perspektiv, man skal se betalingen i. Når man så ser på en præmie på 29 pct., så er det et helt normalt niveau for den her slags virksomhedsopkøb, jeg vil endda sige, at det er i den lave ende.”

Har I afventet FDA-godkendelsen?

”Northera blev godkendt i februar, og det betyder, at, hvis handlen går igennem, så forventer vi at kunne lancere i tredje kvartal. Det betyder, at der er en relativt begrænset risiko forbundet med den her virksomhedsovertagelse. Det sammenholdt med, at det passer ind i vores neurologiforretning, har gjort, at vi synes, at det var en lavrisikohandel. Men du har ret, vi har afventet godkendelsen, så vi kunne lave en mere risikofrihandel.”

Sælger mere end eksisterende midler

Hvilket indtjeningspotentiale ser I i Northera?

”Vi vil gerne vente med at melde et topsalgsestimat ud, til handlen bliver godkendt af aktionærerne. Vi er dog overbevist om, at lægemidlet bliver større end de tre lægemidler, vi har i USA inden for neurologi, og ambitionen for Xenazine er omkring 300-350 mio. dollars. Man kan roligt regne, at Northera kommer til at sælge for mere end det.”

Har I undervurderet betydningen af patentudløb for forretningen, siden I nu foretager et milliardopkøb frem for at fokusere på organisk vækst?

”Nej. Der er intet nyt i forhold til patentudløb. Det, vi har set indtil videre, har været fuldstændig på linje med, hvad vi havde forventet. Vi har med fem nye godkendelser sidste år og det seneste kvartalsregnskab dokumenteret, at Lundbeck er godt på vej til at skabe langsigtet vækst. Det her opkøb er et naturligt næste skridt i forhold til at udvide forretningen, det er ikke gjort for at reparere noget. Det er et progressivt næste skridt for at udvide vores globale forretning, specielt i USA.”

Er der andre opkøb i vente?

”Vi kigger løbende. Er der noget, der giver mening i forhold til at skabe værdi for vores aktionærer, og det, vi er stærke til i Lundbeck, så vil vi selvfølgelig kigge på det. Men vores hovedfokus er for nuværende at skabe en blockbuster med Brintellix, udvikle Abilify Maintena til en succes sammen med Selincro, og så glæder vi os til, at vi snart ser interessante data på to nye blockbusterprodukter, desmoteplase mod blodpropper og brexpiprazole mod skizofreni. Opkøbet gør det bare endnu mere spændende.”

Læs også
Top job