Bliver laksen kun for de rigeste?

Prisstigninger er i færd med igen at gøre den eftertragtede spisefisk til et kostbart luksusprodukt.

Laksen som spisefisk kan igen gå hen og blive en dyr og sjælden delikatesse, advarer eksperter. Foto: AP/Matthew Mead

Los Angeles

Laks er en eftertragtet spisefisk og masseproduceres i havbrug især i Norge og Chile.

Før spisefisken havnede til overkommelige priser i supermarkedet, var der tale om en forholdsvis dyr delikatesse.

Det ændrede det industrielle lakseopdræt på, men efter kraftige prisstigninger på verdensmarkedet og stor global efterspørgsel advarer fiskeindustriens eksperter nu om, at laksen fremover ikke bliver en spisefisk for den almindelige lønmodtager, skriver Financial Times.

"Før i tiden var laksen et luksusprodukt.  Hvis priserne bliver ved med at stige, kan den igen blive reduceret til noget, som kun folk med mange penge har råd til,” siger Phillipe Barbe, chef for den franske laksedistributør Ocean Direct, til avisen.

Nye markeder

Prisen på laks sneg sig sidste år op over 50 norske kroner pr. kilogram, hvilket er det hidtil højeste registrerede prisniveau.

I 2012 lå prisen for fersk opdrættet laks fra Norge på omkring 30 norske kroner det meste af året.

Efterspørgslen på den fede spisefisk, der spises konserveret, rå, kogt, stegt eller røget, er især steget i USA og Brasilien.

Sushi, hvor laks indgår, bliver mere og mere populært verden over, samtidig med at kendskabet til fiskens gode egenskaber udbredes.

Kraftige reguleringer

Det er godt nyt til fiskeproducenterne, som håber på endnu et godt år. De børsnoterede laksekoncerner tjente nemlig styrtende med penge sidste år.

Prisstigningerne fik eksempelvis indtjeningen på den samlede norske lakseeksport i 2013 til at stige med 35 pct. i forhold til året før.

Men priserne ventes ligeledes at stige endnu mere markant, fordi producenterne samtidig belastes på udbudssiden.

De årlige fangster ventes at gå tilbage i Norge på grund af kraftige reguleringer fra regeringen, som udsteder licenser og iværksætter retningslinjer.

Tendensen fortsætter

Risikoen for sygdomsudbrud sætter endvidere en grænse for, hvor mange fisk, der kan opdrættes i de eksisterende anlæg, siger Georg Liasjø, analytiker ved ABG Sundal Collier, en investeringsbank i Oslo, til Financial Times.

Derudover er foderpriserne - og prisen for diverse råvarer – steget, og det påvirker ligeledes priserne i opadgående retning, lyder meldingen.

I 2013 blev priserne også påvirket af en vigtig cyklisk faktor, havtemperaturen, som generelt var lavere end normalt og dermed hæmmede fiskevæksten.

”I det lange løb vil fysiske forhold og lovgivningsmæssige begrænsninger i væksten sammen med en kraftig stigende efterspørgsel fra nye markeder føre til, at prisstigningerne fortsætter,” lyder den officielle melding fra FAO, en FN-organisation med en række traktat- og bistandsmæssige opgaver inden for fødevarer, landbrug, skovbrug, fiskeri og akvakultur.

Læs også
Top job