Danskerne er ligeglade med patentdomstolen

Over en tredjedel af danskerne er ligeglade med, om Danmark kommer med i patentdomstolen eller ej.

Illustration: Colourbox

Når danskerne den 25. maj skal stemme om, hvem der skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet de næste fem år, skal vi også tage stilling til, om Danmark skal være med i den fælles europæiske patentdomstol. Men over en tredjedel af danskerne er fuldstændig ligeglade med, om det bliver et ja eller nej.

I en rundspørge foretaget af analyseinstituttet Wilke for Newspaq, siger 35 pct. af danskerne, at de enten slet ikke eller i lav grad går op i, om Danmark kommer med i patentdomstolen.

Demokratiske dukse

Danskerne er ellers kendt for at være duske, når det kommer til demokratiet, men patentdomstolen har simpelthen for lille indflydelse på vores hverdag, til at vi tager det rigtig alvorligt, mener en ekspert.

"Danskerne er generelt demokratiske dukse, og der vil være nogen, der forsøger at sætte sig ind i emnet. Men i den brede offentlighed er det svært at sælge budskabet om patentdomstolens fordele, så længe det ikke har større indvirkning på den almene danskers hverdag," siger Derek Beach, der er lektor og EU-forsker ved Aarhus Universitet til Newpaq.

Oprettes uanset dansk resultat 

Når danskerne er ligeglade med, hvad udfaldet af afstemningen bliver, kan det også hænge sammen med, at det måske ikke gør den store forskel om vi ender med at få et ja eller nej.

"Patentdomstolen oprettes uanset resultatet af den danske afstemning. Selv ved et nej får danske virksomheder altså muligheden for at dække næsten hele EU med bare én patentansøgning. De skal dog indgive én ekstra ansøgning, hvis de vil have Danmark med, og selvom det er en udgift, så er det ikke en stor udgift," siger patentadvokat Martin Hoffgaard Rasmussen til Jyllands-Posten.

Danske job på spil

Hos erhvervsorganisationen Dansk Industri mener man dog alligevel, at det er vigtigt, at få danskerne til at stemme ja, og organisationen har indledt en stor, landsdækkende kampagne.

"Selvom det virker fjernt og teknisk, har patentdomstolen stor betydning for vores samfund. Omkring 500.000 danskere arbejder for patentaktive virksomheder, og hvis vi fortsat skal udvikle og skabe arbejdspladser i disse virksomheder, er det vigtigt, at vi stemmer ja," siger erhvervsjuridisk chef, Kim Haggren, til Newspaq.

Danskernes holdning skal ændres

I Folketinget er der også bred opbakning til patentdomstolen, hvor alle partier pånær Dansk Folkeparti og Enhedslisten er for.

Og udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tror da også på, at han kan nå at ændre danskernes holdning inden afstemningen.

"Debatten om patentreformen er kun lige ved at tage fart nu. Jeg tror og håber derfor på, at vi i de kommende uger vil have en debat, der kan ruste danskerne til at tage stilling og overbevise dem om, at Danmark har meget at vinde - og ikke noget at tabe - ved at blive en del af det nye patentsamarbejde," skriver han i en mail til Newspaq.

Læs også