Lego-familien tjente 1 mia. om måneden

Landets rigeste familie kunne føje et dusin milliarder til formuen i 2013.

Kjeld Kirk Kristiansen kan se tilbage på et særdeles indbringende 2013. Foto: Casper Dalhoff

Høj indtjening i Lego-koncernen, en flot udvikling i Merlin Entertainments, der står bag bl.a. Legoland-parkerne, samt et godt afkast af investeringsaktiviteterne er de tre hovedforklaringer på et særdeles stærkt resultat i Kirkbi A/S.

Det fremgår af et netop offentliggjort årsregnskab.

Selskabet er ejet af Lego-familien med Kjeld Kirk Kristiansen i spidsen, og det er herfra, at ejerskabet af verdens næststørste legetøjskoncern samt en stribe andre aktiviteter bliver forvaltet.

Det er et særdeles tilfredsstillende resultat, som først og fremmest skyldes fortsat vækst og endnu et rekordoverskud i Lego-koncernen.

Adm. direktør i Kirkbi A/S Søren Thorup Sørensen

Særdeles tilfredsstillende

Og med et resultat før skat på 11,9 mia. kr. i 2013 gør man det ganske godt. Det er et pænt løft fra de 10,1 mia. kr., som det blev til i 2012.

"Det er et særdeles tilfredsstillende resultat, som først og fremmest skyldes fortsat vækst og endnu et rekordoverskud i Lego-koncernen," siger adm. direktør i Kirkbi A/S Søren Thorup Sørensen.

Stor pengetank

Når skatten er betalt og minoritetsinteresserne er fratrukket, står der 7,6 mia. kr. tilbage, og dermed er der altså yderligere polstring til den i forvejen velspækkede pengetank. Selskabets egenkapital er nu opgjort til 36,6 mia. kr.

Samlet ejer Kirkbi nu aktiver for 48,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 8 mia. kr. siden 2012.

Selskabet ejer 75 pct. af Lego-koncernen, der i det forgangne år leverede endnu et rekordoverskud.

Legetøjskæmpens omsætning voksede med 10 pct. til 25,4 mia. kr., hvilket også slog igennem på bundlinjen, der løftede sig til et plus på 8,2 mia. kr. før skat.

Børsnoteret

Også forlystelsesimperiet Merlin Entertainments klarede sig ganske godt. Her ejer Kjeld Kirk Kristiansen og resten af familien retten til 29,9 pct. af overskuddet. Underholdningsselskabet bød i årets løb 59 mio. gæster inden for i Legoland-parkerne, hvilket rakte til et driftsresultat (ebitda) på 3,1 mia. kr.

Merlin blev i november noteret på børsen i London med Kirkbi som den største aktionær.

Investeringsaktiviteter

Den næststørste indtjeningsmotor i 2013 var dog selskabets investeringer i blandt andet børsnoterede aktier, ejendomme og obligationer. Her oplevede Lego-familien som mange andre på markeder medvind i 2013, og samlet blev det til et afkast på 1,9 mia. kr. mod 1,6 mia. kr. året forinden.

Blandt de største investeringer var opkøbet af 11 pct. af aktiekapitalen i detailkæden Matas, der blev børsnoteret i det forgangne år samt byggeselskabet Huscompagniet.

Havmøllepark under etablering

Kirki noterer sig samtidig, at etableringen af den store tyske havmøllepark Borkum Riffgrund 1 forløber som planlagt, og at man forventer, at det stor energianlæg, der skal forsyne 285.000 husstande med energi, kan sættes i drift i 2015. I 2013 er der etableret en såkaldt sub-station, og i løbet af 2014 opsættes vindmøllerne.

Kirbi har investeret ca. 3 mia. kr. i anlægget, der opføres sammen med Dong Energy og William Demants investeringsfond.

Forventer flere gode resultater

Selskabet forventer, at de gode resultater vil fortsætte i indeværende år.

"Baseret på en god start på 2014 for både Lego-koncernen og investeringsaktiviteterne forventer Kirkbi et tilfredsstillende resultat i 2014 og er på baggrund af de stærke finansielle resultater godt positioneret til fortsat at støtte udviklingen i Lego og Merlin Enter-tainments samt deltage i relevante investeringer inden for investeringsstrategien," skriver ledelsen i en kommentar til regnskabet.

Nøgletal Kirkbi A/S - 2013-2012

(mio. kr.) 2013 2012
Resultat før skat 11.873 10.166
Aktiver 48.108 40.103
Egenkapital 36.610 29.697
EK-forrentning 23,1 pct. 23,6 pct.
Antal ansatte 11.956 10.598
BRANCHENYT
Læs også