2.600 mia. kr. mangler at blive betalt

Regninger for milliarder blev ikke betalt i 2013, viser ny rapport.

I 2013 manglede de europæiske virksomheder betaling på regninger for i alt 360 mia. euro. Foto: Kjell Joran

De europæiske virksomheder har et problem: Deres regninger bliver ikke betalt.

Alt i alt blev regninger for 360 mia. euro ikke betalt i 2013. Der svarer til, at 3,1 pct. af de europæiske virksomheders regninger ikke blev betalt.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse fra Intrum Justita, som hjælper virksomheder med deres kreditstyring.

Mere end 10.000 virksomheder fra 31 europæiske lande har deltaget i undersøgelsen.

Svarer til 8 mio. jobs

Problemet har ikke kun konsekvenser for virksomhederne. De manglende betalinger har også en stor betydning for det europæiske arbejdsmarked, hvor arbejdsløsheden i øjeblikket er markant.

”Prøv at forestille dig, hvis de 360 mia. euro kunne blive brugt på at investere i virksomhederne og deres ansatte,” siger Lars Wollund, som er præsident for Intrum Justita.  

Lars Wollund fortsætter:

”Beløbet svarer til omkring 8 mio. arbejdspladser i Europa."

Ansætter ikke nye folk

Manglende betalinger er ikke det eneste, som virksomhederne kæmper med. Forsinkede betalinger har også en betydelig effekt.

En fjerdedel af virksomhederne fortæller, at de bliver nødt til at fyre ansatte på grund af sene betalinger. Samtidig siger 40 pct. af virksomhederne, at de ikke ansætter nye folk af samme årsag.

De sydeuropæiske lande er hårdest ramt. I Grækenland lyder det fra over halvdelen af virksomhederne, at de må afskedige folk på grund af sene betalinger.

I Irland er problemet også markant. Her svarer 60 pct. af virksomhederne, at de ikke ansætter nye folk på grund af de sene betalinger.

Lysere tal i Danmark

Herhjemme kan vi dog ånde en smule lettet op.

Kun 9 pct. af virksomhederne i Danmark svarer, at de bliver nødt til at fyre folk, og 16 pct. svarer, at de ikke ansætter nye medarbejdere på grund af forsinkede betalinger.

Generelt er danskerne heller ikke så hårdt ramt, når det drejer sig om at få regningerne betalt til tiden. I gennemsnit ruller pengene ind til virksomhederne ni dage forsinket. I Italien er det i gennemsnit 29 dage, og i Portugal er det godt 30 dage.

Kan virksomheden overleve?

De manglende og sene betalinger har ikke kun betydning for antallet af medarbejdere i virksomhederne.

Over halvdelen af virksomhederne svarer, at det også betyder, at væksten i virksomheden bliver holdt tilbage. Manglende likviditet er den primære årsag.

36 pct. af virksomhederne svarer, at de sene betalinger direkte har betydning for virksomhedens overlevelse. I 2004 var det kun 17 pct. af virksomhederne, der svarede, at de var truet på deres overlevelse.

BRANCHENYT
Læs også