Danskerne får 1,77 kr. mere i timen

604.000 ansatte oplevede i 2013 de laveste lønstigninger i mange årtier.

Lønstigninger giver en gennemsnitsfamilie 600 kr. mere om måneden.  Arkivfoto: Lærke Posselt/Polfoto

Sidste år tjente en almindelig lønmodtager i gennemsnit 283,70 kr. i timen.

Det er 1,77 kr. mere end året inden, eller hvad der svarer til en stigning på 1,4 pct.

Det er ikke meget, vurderes det.

”Overordnet set er det meget lave lønstigninger. Det er formentlig de laveste lønstigninger siden efterkrigstiden,” siger Las Olsen, som er privatøkonom hos Danske Bank, til epn.dk.

Koblet med lav inflation

De lave lønstigninger kommer hånd i hånd med nogle meget lave prisstigninger. I 2013 lå inflationen på 0,8 pct.

”Når bare de to ting følges ad, gør det ikke så meget med lave lønstigninger. Og i 2013 steg lønningerne mere end priserne,” siger Las Olsen.

Han peger på, at der sidste år også var skattelettelser, som var med til at hive lønniveauet en smule i vejret. Realindkomsten steg derfor en smule i 2013.

600 kr. mere om måneden

For en gennemsnitlig familie med to fuldtidsarbejdende forældre betød det, at familien i alt havde 600 kr. mere til rådighed hver måned.

”Det er egentlig rimelig pænt, og det ligger lidt over middel, når man ser på fremgangen i rådighedsbeløb. Det kommer dog efter to år, hvor det gik direkte nedad,” siger Las Olsen.  

Formuen påvirker forbruget

Det kan måske undre, hvorfor privatforbruget ikke steg i takt med lønstigningerne i 2013. Ifølge Las Olsen hænger det sammen med, at det ikke kun er indkomsten, der har betydning for, hvor rig man føler sig.

Ens formue har også betydning, og det vigtigste i formuen er, hvad ens bolig er værd. På grund af fald i boligpriserne har danskerne derfor holdt igen med forbruget.

”Det er klart, at hvis man har mistet 600.000 kr. i værdi i sin bolig, så vil 600 kr. om måneden ikke føles som den store velfærd. Det tror jeg, er den primære forklaring på, hvorfor de højere indkomster ikke har den store effekt på forbruget,” siger Las Olsen.

En god indikator

De nye lønopgørelser kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening og er baseret på lønningerne til 604.000 privatansatte lønmodtagere. Tallene giver derfor ikke et fuldkomment billede af lønudviklingen på det danske arbejdsmarked.

”Det er ikke den endelige sandhed om den samlede lønudvikling. Men statistikken er stor nok til at tegne et ganske godt billede alligevel,” siger Las Olsen.

Ud af de 283,70 kr. udgjorde selve lønnen 197,01 kr. Resten var blandt andet feriepenge, løn under sygdom og personalegoder.

BRANCHENYT
Læs også