Skal hjælpen komme udefra eller indefra?

Det er spørgsmålet for mange virksomheder, som skal vurdere, om en intern eller ekstern projektleder skal stå ved roret, når nye projekter bliver sat i søen. Økonomi og muligheden for at sætte en medarbejder på karriereelevatoren er faktorer, som virksomheder må tage med i overvejelserne, mener professor ved Copenhagen Business School Kristian Kreiner.

En udefrakommende konsulent kan være en dyrere løsning, fortæller professor Kristian Kreiner, end når virksomheder vælger en intern medarbejder til lederrollen. Når beslutningen om en ekstern eller intern projektleder skal falde, er det vigtigt at tage højde for, om projektet er komplekst eller simpelt, mener professoren. Foto: Flickr/Risager Flickr/Risager

Hvornår skal en virksomhed bruge en intern projektleder, og hvornår er det fordelagtigt at inddrage en ekstern projektleder?

»Der er ikke et entydigt svar på, hvornår det er oplagt for en virksomhed at hyre hjælp udefra, og hvornår man bruger de interne medarbejdere. Valget af en intern eller ekstern projektleder kommer an på mange ting. Ofte bliver de eksterne projektledere brugt, fordi man ikke i virksomheden har en medarbejder, der har tid til at lede projektet. Som tommelfingerregel leder virksomheder dog efter løsninger så tæt på problemet som muligt og kigger rundt i kredsen af medarbejdere for at finde én, der kan lede projektet. De kigger altså efter den interne medarbejder, som har tid til at finde de foretrukne løsninger og kender virksomheden.«..

Læs også
Top job