Ny grøn verdensrekord

Tre fjerdedele af elforbruget i Europas folkerigeste land blev forleden dækket af vedvarende energikilder.

At den store tyske energiomstilling "Energiewende" er andet end snak, blev slået fast søndag 11. maj. Her blev tre fjerdedele af strømforbruget nemlig dækket af vedvarende energikilder som sol, vind og vandkraft.

Det er ny rekord ifølge Renewables International, som løbende analyser udviklingen i energibranchen.

Den store andel blev nået ved middagstid, hvor strømproduktionen fra vindmøller og solceller udgjorde 74 pct. af efterspørgslen efter strøm i det folkerige land. Til sammenligning slog Danmarks verdensrekord i december 2013, da vindkraft stod for knap 60 pct. af strømforbruget herhjemme i perioden.

Danske vindmøller slår verdensrekord

Dansk CO2-udslip stiger mest i EU

Det tyske Energiewende har medført en voldsom udbygning af både vindmøller og solcelleanlæg i Tyskland. I første kvartal af i år blev 27 pct. af elforbruget dækket af vedvarende energikilder.

Konsulent: Infrastrukturen er klar

Udbygningen har skabt bekymring, om hvorvidt elnettet - energiens infrastruktur - kan følge med, simpelthen fordi det ikke er gearet til at håndtere de mere eller mindre uforudsigelige udsving i energiproduktionen. Det modbevises dog af tallene for 11. maj, mener energikonsulent Bernard Chabot.

Han siger, at det endnu engang er blevet demonstreret, at et moderne elsystem som det tyske allerede nu kan håndtere meget høje mængder af variable, men forudsigelige vedvarende energikilder som vind og solenergi.

"Der er faktisk ikke nogen tekniske eller økonomiske forhindringer for at kunne dække de første 20 pct. af det årlige energiforbrug fra en kombination af de to teknologier, og så gå til 50 pct. og videre ved at kombinere dem med andre typer af vedvarende energikilder og tiltag for energieffektivitet og nogle fremsynede løsninger for energilagring," skriver han i en mail til ClimateProgress.

Grafikken herunder viser, at den tyske produktion af grøn energi - vind, sol, vand og bioenergi - er accelereret siden midten af 00'erne.

Kilde: Renewables International og BCConsult

Gas-eventyr forsinker overgangen til grøn energi

Kæmpe solprojekt i nye problemer

Læs også
Top job