Topløst trick i danske supermarkeder

Coop vil bekæmpe madspild, men kunderne er skeptiske.

Der kan være 40 pct. flere ananas om bord på de skibe, som transporterer ananas til Danmark, hvis toppen skæres af i produktionslandet.  Thomas Muncke/AP

Hvor er den grønne top på ananassen blevet af?

Det spørgsmål har du måske stillet dig selv, når du har handlet ind i det lokale supermarked på det seneste.

Svaret er, at Coops butikker i maj sælger ananas uden den grønne top. Det er et forsøg, som blandt andet skal reducere madspild.

Når toppen på en ananas er misfarvet, har kunderne nemlig ofte ikke lyst til at købe ananassen, og butikkerne bliver nødt til at smide frugten ud. På trods af, at ananassen ikke fejler noget.

Miljøvenlig transport

Den primære årsag til forsøget er ifølge Coop, at transporten af ananasserne bliver billigere og mere miljøvenlig.

"Når vi skærer toppen af i produktionslandet, kan der være flere ananas i containerne på de skibe, som sejler ananasserne fra produktionslandet til Danmark. Det reducerer ressourceforbruget i transporten, og gør transporten mere miljøvenlig," siger Peter Løth, som er kategorigruppechef for frugt og grønt i Coop til epn.dk.

Der kan være omkring 40 pct. flere ananas på skibene, som fragter ananas fra produktionslandet Costa Rica til Danmark, når toppen er fjernet.

Billigere ananas

Når transporten bliver optimeret, bliver det også billigere for kunderne at købe en ananas.

"En ananas uden top koster 5 kr. mindre end en almindelig ananas, så det må siges at være en betydelig reduktion," siger Peter Løth.

Han peger også på, at ananassen fylder mindre i indkøbsposen, hvilket kan være en fordel for kunderne.

Herhjemme ender den grønne top oftest i skraldespanden. Hvis toppen bliver skåret af, inden ananassen bliver sendt til Danmark, kan man bruge de grønne blade som foder til kvæg i de lande, hvor ananassen produceres.

En moden ananas

Det er dog ikke alle, som er glade for de topløse ananas. Ifølge foreningen Stop Spild Af Mad har der været blandede modtagelser blandt forbrugerne.

”Mange bruger toppen til at tjekke, om ananassen er frisk og moden. Den mulighed bliver nu fjernet,” siger Selina Juul, som er stifter af Stop Spild Af Mad.

Det er ikke et reelt problem, mener Coop.

"Det er ikke så gangbart at teste modenheden på den måde. Hvis en kunde har fjernet den første stilk og ikke køber frugten, så kan den næste kunde alligevel ikke bruge den metode til noget. Vi vil garantere, at de ananasser, som vi har til salg, har den rigtige spisekvalitet," siger Peter Løth. 

En topløs fremtid

Hos Stop Spild Af Mad er Selina Juul positiv over for, at man kan spare en del CO2, fordi der kan transporteres flere ananas på skibene.

”Det er naturligvis en rigtig god ting. Vi er også glade for at høre, at toppene bliver brugt til foder i det land, hvor ananassen bliver produceret,” siger Selina Juul.

I øjeblikket bliver de topløse ananas solgt i udvalgte Kvickly- og SuperBrugsen-butikker. Når Coop har set på resultaterne af forsøget, håber man, at konceptet kan fortsætte og udvides til flere butikker.

Læs også
Top job