Boligejerne får nye lån i utide

Realkreditinstitutterne klar til at åbne nye 15- og 20-årige boliglån flere måneder før planlagt. Realkredit Danmark har besluttet sig.

Realkredit Danmark besluttede mandag at udsende nye 15- og 20-årige obligationer i utide. Konkurrenterne er klar til at følge efter. Foto: Morten Langkilde

Kursfesten for de danske boligobligationer tvinger nu realkreditinstitutterne til at gå nye veje. Kurserne er så høje, at flere af de mest populære boliglån ikke længere er på hylderne.

Det er realkreditinstitutterne klar til at tage konsekvensen af. Mandag besluttede Realkredit Danmark som det første institut at udstede nye 15- og 20-årige obligationer. Det er kun et spørgsmål om tid, før de øvrige institutter følger efter og fremskynder udstedelse af helt nye obligationer, erfarer epn.dk. De nye serier skulle ellers først have været på markedet til september.

Ingen af institutterne vil bekræfte, at de nye serier er på vej. Det skyldes, at fondsbørsen først skal orienteres, inden obligationerne må sendes ud. Forberedelsen af fondsbørsmeddelelser tager typisk to til tre dage.

Nye boliglån
  • Hvert tredje år udskiftes alle obligationerne. Det skulle først være sket til september, men på grund af rentefaldet, overvejer flere af institutterne at gøre det i utide.
  • Kurserne på de eksisterende 15- og 20-årige obligationer har rundet 100. Dermed kan der ikke længere gives tilbud i dem.
  • Det nye 15-årige lån får udløb i 2032.
  • Det nye 20-årige lån får udløb i 2037.

"Vi har overvejelser i den retning," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Kurs over 100

Realkreditinstitutterne er kommet i klemme, fordi kurserne på de populære 15- og 20-årige lån har rundet 100. Dermed kan der ikke længere udstedes tilbud i dem. Konsekvensen er, at de store realkreditinstitutter ikke længere kan tilbyde obligationslån med kortere løbetid end 30 år. Det er svært at leve med i en periode med benhård konkurrence om boligkunderne.

Ifølge boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, har institutterne tre muligheder i sådan en situation:

  • De kan bede kunderne om at vente.
  • De kan bede kunderne om at gå fra korte lån til 30-årige lån.
  • De kan åbne for nye obligationsserier i utide.

Lise Nytoft Bergmann vil af børsetiske årsager ikke fortælle, hvilke overvejelser Nordea Kredit har.

Normalt vil man, når kurserne runder 100, der udstede nye obligationer med samme løbetid, men med en lavere rente. Det sker ikke denne gang, og det skyldes, at alle obligationsserier skal udskiftes til september. Det sker systematisk hvert tredje år.

Udskifter hvert tredje år

Den 30-årige obligation har således udløb i 2044, men den erstattes til september af en med udløb i 2047. Tilsvarende udskiftes den 20-årige obligation med udløb i 2034 til en med udløb i 2037.

At institutterne udskifter hvert tredje år og ikke hvert år skyldes, at man dermed undgår at udstede små, illikvide serier.

Der er ikke umiddelbart problemer med at lave et serieskift nu for de 15-årige og 20-årige. Hvis de lukkede serier atter kommer ned under kurs 100, kan de komme tilbage i låneviften igen og fortrænge de nye obligationer, da de "gamle" vil være billigere for låntager og dermed dem, der efterspørges.

"Når så det officielle serieskift står for døren i begyndelsen september, vil vi kunne genanvende de serier vi evt. åbner nu - med mindre at renteniveauet har forskubbet sig, så de ikke længere vil have en fornuftig kurs for låntager, eller alternativt er lukket, hvis renterne mod forventning er faldet endnu mere til den tid," siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann kan der blive behov for at svinge mellem den nye og den gamle serie.

"Man skal være opmærksom på, at når en obligation er over 100, så falder likviditeten, og det kan i sig selv betyde, at den igen falder til en kurs under 100," siger hun.

Attraktiv kurs

Hvis man har et 15- eller et 20-årigt lån, kan man som alternativ overveje at udnytte det lave renteniveau til at vælge et F3- eller et F5-lån og optage det som et såkaldt T-lån med en løbetid på 20 år. Så er man sikret, at den månedlige ydelse ikke kan stige og at afdrage hurtigt på grund af den lave rente.

Det nye 20-årige lån ventes at få en attraktiv kurs i omegnen af 98,4-98,7.

Christian Hilligsøe Heinig understreger, at selv om både de 15- og 20-årige lån er populære, er hovedparten af låntagerne fortsat mest interesseret i det 30-årige fastforrentede lån, som stadig er under kurs 100.

Et 3 pct. lån med en løbetid på 30 år er helt oppe i en kurs på 99,5.

Læs også
Top job