Danmark er tilbage i en vigtig top 10

Danmark er tilbage i top 10 på IMD’s rangliste over konkurrenceevne.

Danmark er igen at finde blandt de 10 mest konkurrencedygtige lande ifølge IMD, der bl.a. fremhæver danske energieffektive virksomheder som en af styrkerne. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Danmark er tilbage i det gode selskab på en af verdens mest betydende ranglister over konkurrenceevne.

Således indtager vi en 9. plads på den schweiziske handelsskole IMD’s rangliste over de 60 bedste lande.

Det er en fremgang fra en 12. plads sidste år og er tilsyneladende en kovending efter en årrække med tilbagegang på listen.

Premium
Dette er en Premium-artikel, der normalt kræver abonnement. Se det løbende udvalg af kvalitetsjournalistik på Premiumforsiden. Den første måned som Premium-abonnent er gratis, og der er ingen binding.
Blandt Danmarks styrker i rapporten nævner IMD en veluddannet arbejdsstyrke, en lav korruption, motiverede medarbejdere, et godt retssystem og energieffektive virksomheder, der tager et socialt ansvar.

Nogle af de parametre, der trak ned i vurderingen, var i følge IMD bl.a. høje skatter, lav vækst, dyre lønninger og en arbejdstid, som ligger langt under de fleste konkurrenters.

Glædeligt lille hop

»Det er glædeligt, at vi hopper et par pladser frem. Rapporten viser, at vi i Danmark har en række styrker og en række udfordringer, men at vi alt i alt er et konkurrencedygtigt land,« siger Allan Sørensen, chefkonsulent i industriens interesseorganisation DI.

Fakta

Ranglisten

  • 1. USA (1 på sidste års liste)
  • 2. Schweiz (2)
  • 3. Singapore (5)
  • 4. Hong Kong (3)
  • 5. Sverige (4)
  • 6. Tyskland (9)
  • 7. Canada (7)
  • 8. UAE (8)
  • 9. Danmark (12)
  • 10. Norge (6)

Kilde: IMD Competitiveness Index 2014

»Men netop fordi vi er et lille land med et lille marked og en lille arbejdsstyrke, er det endnu vigtigere, at vi ligger godt til på de andre parametre. Og her har vi stadig udfordringer med specielt virksomhedernes høje omkostningsniveau,« fortsætter han.

Regeringens udspil til en vækstpakke retter sig mod mange af IMD’s anker mod dansk økonomi ved at lægge vægt på produktivitet og på at sænke virksomhedernes omkostninger, mener han.

Før krisen kravlede Danmark op ad IMD’s liste og lå i en årrække midt i top 10. Men i takt med at lønningerne steg hurtigere herhjemme end i mange andre lande, mistede vi terræn. Da krisen sendte væksten længere ned end i andre sammenlignelige lande fortsatte glidebaneturen. Men på det seneste ser det altså ud til, at kurven er knækket.

Mange undersøgelser

Der er dog mange undersøgelser af konkurrenceevne, og ofte viser de noget helt forskelligt.

I en lignende undersøgelse fra World Economic Forum røg Danmark i år således tre pladser ned til en 15.- plads.

Det er glædeligt, at vi hopper et par pladser frem. Rapporten viser, at vi i Danmark har en række styrker og en række udfordringer, men at vi alt i alt er et konkurrencedygtigt land.

Allan Sørensen, chefkonsulent i industriens interesseorganisation DI

Men IMD-undersøgelsen med sine omtrent 300 målepunkter er bredere, mener Allan Sørensen.

Den er også blandt de mest læste blandt de ledere, som er med til at træffe beslutninger om, hvor de næste investeringer skal ligge.

I forbindelse med sin rangliste har IMD også spurgt sit panel af 4.300 globale topledere, hvad de mener om erhvervsklimaet i de forskellige lande. Syv af de 10 bedste lande på IMD’s egen rangliste var også at finde blandt de lande, der havde det bedste ry blandt toplederne. Her befandt Danmark sig på en 11. plads.

Image vejer tungt

Derimod røg USA helt ned som nr. 24 på imagelisten.

»Mens den økonomiske udvikling skifter fra år til år, er opfattelser mere langvarige og skifter kun gradvist. Opfattelser kan også føre til positive spiraler mod et endnu bedre image og endnu bedre økonomiske præstationer,« siger IMD-professor Arturo Bris.

»Derfor er den måde, som ledere opfatter deres land på, muligvis en god ledetråd til den fremtidige udvikling i konkurrenceevnen,« fortsætter han.

Læs også
Top job