Coloplast-direktører forgyldt

En samlet gevinst på 140 mio. kr. i aktieoptioner kan være helt på sin plads, fastslår ekspert.

Topchef Lars Rasmussen er mange penge værd for Coloplast. For en pæn kursstigning kan hurtigt blive sat over styr, hvis den forkerte mand sættes i spidsen for at lede medicokoncernen.  Foto: Niels Hougaard

Coloplasts topchef Lars Rasmussen står til at tjene knap 90 millioner kroner på aktieoptioner, siden han fik styr på udflytningen af produktion til udlandet. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I de seneste fire år har Coloplast fået nedbragt omkostningerne ved at flytte produktion til udlandet, og det har trimmet den snart 60 år gamle medico-virksomhed, så den i disse år viser historisk gode resultater.

Forkert ledelse kan få det hele til at fordufte

To milliarder kroner blev sidste år udbetalt i udbytte til aktionærerne, og aktiekursen bare stiger og stiger. Det har udløst skyhøje gevinster til Coloplasts to topdirektører, der over en fireårig periode står til at kunne høste gevinster på samlet set over 140 millioner kroner i aktieoptioner.

- Det er pæne beløb, men det afspejler også en meget flot udvikling i Coloplasts aktiekurs. Man må sige, at Coloplast på alle nøgletal står bag en værdiskabelse, der er imponerende. Hvis den forkerte mand havner i spidsen for Coloplast, kan han lynhurtigt ødelægge værdier for langt større summer, siger professor Ken L. Bechmann fra Copenhagen Business School, hvor han har forsket i optionsaflønning.

Kritik for udenlandske fabrikker

I takt med virksomhedens succes er den årlige selskabskat også steget støt til 825 millioner kroner i 2013, fordi hovedsædet ligger i Humlebæk. Hvis man gør succesen op i form af danske arbejdspladser, ser billedet dog anderledes ud.

På knap ti år er der forsvundet 1.100 arbejdspladser i Danmark, og nu kritiseres Coloplast fra flere sider for at have modtaget 45 millioner kroner i EU-støtte til at bygge de fabrikker i Ungarn, der erstatter danske industriarbejdspladser. Heraf er de 35 millioner kroner givet i 2009 netop som Coloplast aktionærer og direktører begyndte at høste gevinsten af udflytningsplanerne efter en række store fyringsrunder.

Millionstøtte fra EU er forbudt, hvis det sker til flytning af arbejdspladser, men det er heller ikke sket, lyder det fra Coloplast.

- EU-midlerne har ikke drevet investeringen i Ungarn. Udflytningen af produktion er en strategisk beslutning, der blev taget i Coloplast tilbage i 2001 og 2002, fordi omkostningerne skulle sænkes, siger Simon Mehl Augustesen, pressechef i Coloplast.

Læs også
Top job