Jyske Bank-partner kommer med stort underskud

BRFkredit tabte mere end en halv mia. kr. i årets første tre måneder.

Foto: René Strandbygaard

Realkreditinstituttet BRFkredit og storbanken Jyske Bank har ikke fået nogen god begyndelse på partnerskabet, der begyndte, da Jyske Bank ved udgangen af april overtog aktierne i BRFkredit.

I hvert fald ikke når man ser på det første kvartalsregnskab fra realkreditinstituttet.

Ikke tilfredsstillende

BRFkredit tabte i årets første tre måneder 837 mio. kr. på bundlinjen mod et plus på 22 mio. kr. i samme kvartal i 2013.

"Lad mig bare slå fast, at et underskud i den størrelsesorden ikke er noget, man er begejstret over. Det er ikke tilfredsstillende," sagde BRF-direktør Carsten Tirsbæk Madsen i et interview med Jyske Banks egen tv-station tidligere på dagen.

Lad mig bare slå fast, at et underskud i den størrelsesorden ikke er noget, man er begejstret over. Det er ikke tilfredsstillende.

BRF-direktør Carsten Tirsbæk Madsen

Tilbagegangen skyldes en kraftig nedskrivning på udlån, der er barberet ned med voldsomme 965 mio. kr. i første kvartal mod 82 mio. kr. i samme periode i fjor.

Forklaringen er, at man i første kvartal i år har implementeret den nye vejledning fra Finanstilsynet, hvor der stilles anderledes skrappe krav til bankens engagementer end tidligere.

Velreserveret

Dermed skulle det være slut med større nedskrivningsrunder i finansinstitutionen, mener direktøren.

"Jeg vil bestemt sige ja, men når jeg tager forbehold, så skyldes det, at vi ikke selv er herre over de regler, der bliver givet. Ser vi bort fra den risiko, så vil jeg mene, at BRFkredit er særdeles velreserveret," mente Carsten Tirsbæk Madsen.

Realkreditinstituttet får som en del af dagens manøvre tilført 1 mia. kr. i form af en kapitalforhøjelse. Det betyder, at bankens solvens får et løft til 17,2 pct. mod aktuelt 15,6 pct. Dermed er man bedre klædt på til den udlånsvækst, som man forventer i de kommende år.

Udlånet vokser

Det glæder direktøren, der ligeledes luner sig ved synet af, at man har formået at løfte basisindtægterne fra udlånsvirksomheden med 11 pct. i forhold til første kvartal 2013.

"Det skal ses i sammenhæng med, at det er et relativt stille marked. Det er glædeligt, at vi formår at hæve indtægterne," siger han.

Læs også
Top job