Jyske Bank-gevinst er ren bogføring

Blot kort tid efter købet af BRFkredit kan Jyske Bank bogføre en gevinst på 2,4 mia. kr.

Jyske Bank har bogført en gevinst i form af badwill på 2,4 mia. kr. efter overtagelsen af aktierne i BRFkredit. Fotocollage: epn.dk

Danmarkshistoriens største bankrøveri.

Sådan vil de værste kritikere måske betegne Jyske Banks køb af BRFkredit efter, at den fusionerede enhed blot tre uger efter, at realkreditinstituttets aktier har skiftet hænder kan bogføre en gevinst i form af såkaldt badwill på 2,4 mia. kr.

Det er stærkt medvirkende til, at Jyske Bank har sat kurs mod et historisk højt halvårsoverskud på 3 mia. kr. før skat.

Det er ren bogføring og ikke noget, der kan betales regninger med.

Lars Krull, seniorrådgiver, Aalborg Universitet

Sætter sig i aktiekursen

Men selvom Jyske Bank nu altså har opgjort værdien af BRFkredits aktiver til 9,5 mia. kr., og selvom man "blot" betalte 7,1 mia. kr. for varen, så skal sælgeren, BRFholding, ikke ærgre sig.

"Nej, for det sætter sig på et tidspunkt som en positiv effekt for aktionærerne, og her ejer man (BRFholding, red.) 25 pct., så de har også en interesse i form af en højere kurs," siger seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Lars Krull til epn.dk.

Umiddelbart kunne det ligne en særdeles god historie, at Jyske Bank tidligere tirsdag kunne berette om udsigten til det rekordstore overskud på 3 mia. kr.

Ren bogføring

Lars Krull mener, at det hverken er godt eller skidt.

"Når man lægger regnskaber sammen, så må man erkende nogle tab og gevinster. Her er effekten samlet set positiv, men det har ingen effekt på likviditeten. Det er ren bogføring og ikke noget, der kan betales regninger med," siger han.

Ser man bort fra den umiddelbare regnskabsmæssige påvirkning, så har BRFkredit været et dyrt bekendtskab indtil videre. Sammenlægningen betyder, at man har imødeset en regning på 1,3 mia. kr. for at ensrette regnskaberne.

Skrækregnskab

Samtidig kan BRFkredit berette om et skrækregnskab, da man i første kvartal tabte godt 800 mio. kr. før skat. Det skyldes nedskrivning af en ordentlig bunke kundeengagementer efter, at man har taget Finanstilsynets seneste vejledning i brug. En aktion, der dog ikke er kommet som en overraskelse for Jyske Banks topchef, Anders Dam.

For at sikre en solid solvensprocent på 17,2 pct. er derfor stillet forslag om, at der bliver skudt 1 mia. kr. ind i BRFkredit gennem en kapitalforhøjelse.

Læs også
Top job