Er din friværdi over gennemsnittet?

Se her, hvordan det ser ud med friværdierne i din kommune

Den gennemsnitlige friværdi i danske parcelhuse er nu 490.000 kr. Foto: Ole Lind

Så er der kommet endnu et tegn på, at der går lidt bedre på boligmarkedet.

På tværs af landet er der nu en tendens til, at flere kommuner melder om stabile og endda lidt stigende friværdier i ejerboligerne.

De store friværdier er dog stadig først og fremmest at finde i hovedstadsområdet og Aarhus. Det viser en geografisk opgørelse over friværdierne fra Realkredit Danmark.

Friværdier over 1.000 mia.

Danskernes friværdier udgør lige nu 1.022 mia. kr. Det er en fremgang på cirka 60 mia. kr. i forhold til slutningen af 2012.

Men den syner måske ikke af så meget med tanke på, at friværdierne tilbage i 2006 var 866 mia. kr. større end i dag.

"Der er nogle store geografiske forskelle, men det overordnede billede er, at det går lidt bedre på boligmarkedet. Med et 30-årigt 3 pct. lån med kurs lige omkring 100 er det nu også muligt for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Samtidig er der ikke så mange områder, der er "lukket land" for en stor del af boligkøberne," siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark til epn.dk.

Fremgang i mange kommuner

"Der er nu flere kommuner, der melder om en fremgang i friværdierne. Faktisk har 60 af 98 kommuner registreret en fremgang siden slutningen af 2012. Men der er dog tale om en beskeden fremgang i de fleste af kommunerne. Gennemsnittet er på 20.000 kr.," tilføjer Christian Hilligsøe Heinig.

Det dækker dog over meget store forskelle. Således er den gennemsnitlige friværdi i København steget med 385.000 kr.

Ikke overraskende er friværdierne størst i hovedstadsområdet med Frederiksberg som toppen. Her er den gennemsnitlige friværdi på 3,1 mio. kr.

Herefter følger Gentofte, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk med henholdsvis 2,3, 1,6 og 1,5 mio. kr.

80.000 kr. på Lolland

Herfra er der et gevaldigt fald til Lolland i bunden. Her er den gennemsnitlige friværdi i et parcelhus på kun 80.000 kr. I Vordingborg og Odsherred er friværdierne på cirka 110.000 kr.

I det hele taget hører Region Sjælland til den tunge ende, når det gælder friværdierne.

Den gennemsnitlige friværdi for hele Danmark er nu 490.000 kr.

En dæmper på mobiliteten

De store forskelle er i en vis grad med til at begrænse mobiliteten på arbejdsmarkedet. Jobbene opstår først og fremmest omkring de større byer, men det kan være svært at sælge en bolig i et yderområde for at købe en anden bolig i en af storbyerne.

Alligevel mener Christian Hilligsøe Heinig, at det er blevet knap så vanskeligt.

"Det er klart, at det hjælper at have en stor friværdi med sig, men den meget lave rente på boliglånene gør alligevel, at skiftet ikke er så svært, som det har været. Men der er selvfølgelig stadig boligejere, som ikke kan flytte, fordi de teknisk set er insolvente," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det dækker over, at et salg af boligen ikke vil indbringe nok til at dække gælden.

En positiv tendens

Han vælger alligevel at se det positive i udviklingen.

"Der er udsigt til gradvis fremgang i dansk økonomi, og med beskedne stigninger i boligpriserne, er der også tegn på, at friværdierne fortsat vil udvikle sig positivt de kommende år. Det kan skabe en positiv spiral med et større privatforbrug, øget efterspørgsel og flere arbejdspladser," vurderer Christian Hilligsøe-Heinig.

Læs også
Top job