Ny trådløs pacemaker på størrelse med riskorn

Forskere har udviklet en pacemaker, der ikke er større end et riskorn, fordi den er drevet af trådløs strøm.

Foto: René Schütze

Amerikanske forskere har lavet en ny pacemaker, der ikke er større end et riskorn, og samtidig opererer den med trådløs energioverførelse. Forskerne har demonstreret pacemakeren i en kanin, og hvis den virker i mennesker, kan det betyde nemmere procedurer fremover, når pacemakere skal monteres. Det skriver New Scientist.

”Vores enhed er lille, så det vil være meget lettere at få den ind i kroppen,” siger Ada Poon fra Stanford University, der ledede holdet, som har indopereret pacemakeren i en kanin, til New Scientist.

Hvis man i dag skal have en pacemaker, kræver det en operation og yderligere én, når batteriet løber tør. Den nye pacemaker, som er blevet opereret ind i en kanin, benytter sig derimod slet ikke af et batteri, og derfor er den kun 3 mm lang. En metalplade, der var drevet af et mobiltelefonbatteri, blev holdt et par cm over kaninens bryst. Pladen overførte 2000 mikrowatt til pacemakeren via elektromagnetiske bølger, der gjorde pacemakeren i stand til at regulere kaninens hjerteslag og sikre niveauet af energi til det omgivende væv.

Sådanne ”nær-felt energitransmissioner” er tidligere blevet anset som for svage til at drive enheder, der er små eller er anbragt dybt inde i kroppen. For at undgå det problem har forskerne designet pladen, så den udsender elektromagnetisk stråling i en direkte stråle rettet mod implantatet. Forskerne benyttede også kaninens egen væv til at levere signalet, da strålingen er af en høj frekvens, som udbreder sig særligt godt i animalsk væv, der gør det muligt for signalet at passere ind i kroppen uden at miste særlig meget energi eller forårsager skader.

Læs også
Top job