Nye boliglån kan starte priskrig

Jyske Bank har succes med billige boliglån, forlyder det. Hvordan reagerer konkurrenterne?

Fotos: PR og Colourbox

Jyske Bank har meldt sig ind i kampen om de danske boligejeres gæld.

Ikke alene har den netop gennemført en fusion med realkreditinstituttet BRFkredit, men samtidig er banken parat til at sende nye boliglån, F3 og F5, på markedet i juni.

Og meldingen fra ordførende direktør Anders Dam er klar: han er lidt billigere end konkurrenterne.

Øget konkurrence

Det kan man næppe sidde overhørig i det øvrige bank- og realkreditlandskab, mener John Norden, der er adm. direktør i Mybanker.dk.

Det giver absolut øget konkurrence til gavn for forbrugerne. Jeg kan ikke se, hvordan det kan være anderledes.

John Norden, adm. direktør, mybanker.dk

"Det giver absolut øget konkurrence til gavn for forbrugerne. Jeg kan ikke se, hvordan det kan være anderledes," siger John Norden.

Jyske Bank har alene siden december 2013 langet boliglån over disken for sammenlagt 9 mia. kr. Ifølge banken er der tale om mursten og samtalekøkkener for 100 mio. kr. om dagen, og det kunne i første kvartal ses på sektorens udlånsstatistik.

Et jysk tilbud

En del af de kunder, som Jyske Bank allerede har sikret sig, er formentlig hoppet over fra det samarbejde, som Jyske Bank tidligere havde med Totalkredit, der er en del af Nykredit.

"Her får de bedste kunder formentlig et jysk tilbud, og der vil de færreste sikkert sige nej tak. Det vil undre mig, for Jyske Bank har formentlig valgt at være en smule billigere," siger John Norden.

Kamp på satser

Spørgsmålet er så, hvordan Totalkredit/Nykredit vil reagere på det. Ifølge John Norden er det tænkeligt, at man i højere grad vil forsøge at gå efter kunderne i Realkredit Danmark eller Nordea Kredit.

"Man kan forestille sig, at Totalkredit siger, at man er ærgerlig over at have tabt en masse kunder, så derfor synes man, at kursskæringen skal blive på 0,1 i stedet for 0,3 pct. i Realkredit Danmark og Nordea Kredit, så har du et element af prisskrig, og så kan det ende med, at man stjæler fra dem," siger John Norden, der også nævner lavere bidragssatser som en konkurrenceparameter.

Bidragssatserne varierer afhængig af belåningsgraden, og derfor er det sværere at gennemskue. Men der kan ifølge John Norden godt være op mod 4.000 kr. pr. lånt million kroner til forskel mellem finansinstitutionerne allerede nu.

Hvilke vilkår?

Hos Nykredit er man dog ikke af den opfattelse, at der venter en priskrig forude.

"Nej, det tror jeg ikke. Vi er spændt på at se de vilkår, som Jyske Bank kan tilbyde på lånene. De minder meget om realkreditlån, man har endda genbrugt navnene, men de tilbyder ikke mere fleksibilitet.

Når jeg kigger på langsigtet boligfinansiering, så er realkredit stadig det bedste og billigste bud, fordi det er markedet, der sætter prisen, og det giver mere transparens," siger områdedirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen til epn.dk.

BRFkredit er klar

I BRFkredit, der nu er kommet under paraplyen i Jyske Bank, er man ikke meget for at sætte ord på konkurrencesituationen på markedet, men direktør Carsten Tirsbæk Madsen forsikrer, at man er klar til at agere.

"Vi holder nøje øje med, hvad der sker på markedet, og så tager vi stilling til, hvilken reaktion vi eventuelt skal have,” siger Carsten Tirsbæk Madsen til epn.dk.

Er du parat til at sænke priserne på boliglån i en eventuel priskrig?

”Vi er meget billige i forvejen, men vi må se, hvad der sker,” siger Carsten Tirsbæk Madsen.

Læs også
Top job