Håndskrift skulle få penge ud af svulmende milliardkasse

Den norske oliefond, som er verdens største statsejede oliefond, jagter asiatiske ejendomsinvesteringer.

I 2010 fik den norske oliefund grønt lys af staten til at opkøbe udenlandske ejendomme på steder som eksempelvis Times Square i New York og Champs Elysees i Frankrig, og nu er ejendomsjagten ekspanderet til 10-15 andre byer og fokus på Asien er øget, lyder det fra Karsten Kallevig, som er ejendomschef i fonden over for Bloomberg News.

Den norske fonds indtog i Asien vil ske ved at udvælge to byer, som der bliver fokuseret på.

Den norske oliefond kæmper hårdt for at finde ejendomme, og der er langt op til målsætningen. Karsten Kallevig indrømmer da også at det sværeste er følge med grundet den voldsomme vækst i oliefondens kapital, der nu er vokset til ekstreme 4.695 mia. kr., hvilket svarer til 15,6 gange værdien af hele A.P. Møller – Mærsk-koncernen.

Norsk nej sparer tid og penge

Den norske oliefonds mål er, at 5 pct. af pengene skal stå i ejendomme i 2020, men ejendomsinvesteringerne udgør i dag 55 mia. kr. eller 1,2 pct. af fonden. Selvom Karsten Kallevig er langt fra målet på de 5 pct. så er han heller ikke ked af at sige nej.

- Jeg er sikker på, at vi har misset mange gode muligheder ved at være hurtige til at afvise folk, idet oliefonden har været oversvømmet af og til. Der er f.eks. kommet håndskrevne og dekorerede breve fra Afrika, udtaler Kallevig, som pointerer, at de også har sparet meget tid ved afvisningerne.

Investeringerne skal ske i kontorer og logistikejendomme, imens fonden vil holde sig væk fra restauranter og hoteller.

Læs også
Top job