Tysk opsving kan smitte af på Danmark

Industri- og fødevareproducenter kan især vinde på større tysk import.

Især danske industrivirksomheder kan få gavn af væksten i Tyskland, vurderer Nykredit. Foto: Gregers Tycho

Det svageste opsving siden begyndelsen af 1970'erne.

Selv om det så småt lysner for dansk økonomi, er opsvinget svært at få øje på, fremgår det af en ny analyse fra Nykredit. Men samtidig vurderer Nykredit, at der er opmuntring at hente syd for grænsen.

Tyskland oplever nemlig lige nu den største stigning i det private forbrug siden slutningen af 2011.

Det største eksportmarked

"Det glædelige er, at den tyske fremgang især er drevet af indenlandsk efterspørgsel. Da Tyskland er vores største eksportmarked, kan den tyske fremgang sagtens smitte af på Danmark," vurderer Lisette Rosenbeck, der er økonom hos Nykredit.

Hun henviser til, at væksten i det tyske bruttonationalprodukt var på 0,8 pct. i årets første kvartal. Det skyldes især en vækst i den indenlandske efterspørgsel på 1,9 pct.

"Vi forventer, at efterspørgslen fortsat vil stige i år og samlet vokse med 2,3 pct. i år," tilføjer Lisette Rosenbeck.

Stigende tysk privatforbrug

Samtidig peger hun på, at også det tyske privatforbrug steg i 1. kvartal.

"Det skyldes, at husholdningerne har oplevet en øget økonomisk sikkerhed på grund af et arbejdsmarked med faldende ledighed og stigende beskæftigelse. De tyske familier oplevede i 2013 en gennemsnitlig lønstigning på 3 pct. og en reallønsfremgang på knap 1,5 pct.

Det lyder måske ikke af så meget, men det var den største fremgang blandt de største eurolande," siger Lisette Rosenbeck.

Til gavn for industrien

Også hendes kollega cheføkonom Tore Stramer vurderer, at danske virksomheder kan koble sig på det tyske opsving.

"Tyskland tegner sig for 20 pct. af den danske eksport, og den tyske import er stigende. Det vil gavne de danske virksomheder, der har særlig fokus på Tyskland," siger Tore Stramer.

Selv om den økonomiske fremgang især er tydelig i Tyskland, understreger han, at de europæiske lande generelt er ved at komme på ret køl.

"De områder, der især kan drage fordel af det, er industrien og fødevarebranchen. Industrien kan se frem til større afsætning af både færdige produkter og halvfabrikater. Det kan måske få et opsving til at brede sig til gavn for mange af de jyske industrivirksomheder, som har været ramt af krisen," tilføjer Tore Stramer.

Læs også
Top job