McDonald's-top fik HappyDeal efter medarbejderoprør

Der er langt fra en timeløn på 40 kr. til en årsløn på 50 mio. kr.

Don Thompson, adm. direktør for burgerkæden McDonald's. Foto: Yves Logghe/AP

”Vi er mere værd.”  

Sådan lød nogle af de slagord, som tusindvis af McDonald’s-ansatte råbte højt under onsdagens demonstration foran fastfoodkædens hovedkontor i Oak Brook ved Chigago.

De ansatte kæmper for en mindsteløn på 15 dollars, hvilket svarer til omkring 80 kr. Samtidig vil de ansatte også have ret til at organisere sig i fagforeninger.

Årsløn på 50 mio. kr.

”Vi respekterer det faktum, at de vil udfordre os på lønnen. Vi betaler en fair og konkurrencedygtig løn, og vi tilbyder jobmuligheder og træning til dem, som starter hos os,” sagde Don Thompson, som er direktør i kæden.

Ordene faldt dagen efter den store demonstration til et årsmøde for investorerne hos McDonald’s.  

På mødet blev det samtidig afgjort, hvilke lønninger ledelsen skal have. 54 pct. af ejerne stemte ’ja’ til planen, som blandt andet fastsætter Don Thompsons løn. I 2013 tjente han omkring 50 mio. kr.

Det skriver BBC News og Bloomberg.  

138 anholdt

Under onsdagens demonstration blev 138 demonstranter anholdt. Ifølge demonstranterne var der omkring 2.000 fremmødte, mens politiet vurderer, at der har været omkring 1.000.

Fastfoodkæden respekterer de ansattes ret til at demonstrere, men havde fokus på at byde sine investorer velkommen til årsmødet, udtalte en talsmand fra kæden onsdag.

Store udfordringer

McDonald’s kæmper i øjeblikket med flere udfordringer end blot medarbejderens lønkrav. Efterspørgslen er sløj, og konkurrencen stiger.

Samtidig har kæden også været udsat for kritik fra forskellige miljø- og dyrerettighedsorganisationer. På årsmødet tog Don Thompson emnet op. Han meddelte blandt andet, at kæden fremover vil satse på flere vegetariske menuer.

Læs også
Top job