Maj Invest siger nej til SinAi

Kapitalforvalteren Maj Invest har besluttet at trække stikket på en milliardstor computerstyret hedgefond, på grund af utilfredsstillende afkast.

Foto: Mik Eskestad

Maj Invest har besluttet at lukke sin hedgefond, SinAI, efter knap to år, fordi fonden leverede et utilfredsstillende afkast til investorerne. Det oplyser kapitalforvalteren til FinansWatch.

SinAI, eller "Stock market INvesting Artificial Intelligence", var en hedgefond etableret i juli 2012, som skulle tjene penge til investorerne ved både at investere i 30 aktier, som forventedes at stige i kurs, såkaldt 'long' positioner, og 30 aktier, som forventedes at falde i kurs, såkaldt 'short' positioner.

Computerstyret hedgefond

Denne form for "long/short" investering er meget udbredt blandt hedge-fonde. Men det særlige ved SinAI var, at det var et computerprogram som på egen hånd skulle identificere, hvilke aktier der skulle etableres 'long' og 'short' positioner i.

Status i dag er, at SinAI's 'long' portefølje målt i dollar er steget ca. 40 pct. siden etableringen, hvilket stort set er på niveau med markedsudviklingen. Men de aktier, der har ligget i 'short' porteføljen, er ikke faldet, men derimod steget med omkring 50 pct., så samlet set har investorerne tabt 10 pct. af deres investering.

”Vi har sammen med vores investorer besluttet at lukke vores long/short fond SinAI. Vi må erkende, at systemet ikke har fungeret, som vi forventede, og det er hverken godt for vores kunder eller for os,” siger aktiechef for globale aktier, Kurt Kara fra Maj Invest.

Det er ham, der har udviklet SinAI-modellen.

Fagligt rigtigt at lukke ned

”Vores beslutning er baseret på en faglig vurdering af, at vores system er god til at finde aktier til ’long’ porteføljen, men systemet kan ikke finde ud af at finde de rigtige aktier at gå ’short’ i. Og når tingene ikke fungerer, så mener jeg, at man skal have den faglige ansvarlighed at indrømme det, og lukke ned,” fortsætter Kurt Kara.

Det var ellers en stolt chef for Maj Invest, der i juni 2012 kunne præsentere SinAI:

"Vi betragter SinAI som 2. generation af kvantitativ investering. Vi har præsenteret systemet for et internationalt publikum i investeringsindustrien, og vi er stolte af at være first movers inden for feltet," sagde Jeppe Christiansen i en pressemeddelelse dengang.

Systemet reagerede forkert

SinAI er programmeret fra bunden af Kurt Kara, og designet til at bruge mønstergodkendelse og kunstig intelligens til at forudse, hvorvidt amerikanske aktier skulle stige eller falde. Modellen har nu været anvendt i syv år.

”Vi kan se, at vores system er god til at finde aktier i ’long-only’ porteføljen, formentlig fordi der er nogle stærke mønstre, som systemet kan identificere og reagere på. Men de mønstre er ikke stærke nok, når det gælder om at ’shorte’ aktier. Og derfor reagerer systemet ikke som det burde,” siger Kurt Kara.

Milliardformue likvideres

Maj Invest fik i sommeren 2012 tiltrukket 1,2 mia. kr. fra professionelle investorer, herunder flere danske pensionskasser, til SinAI.

”Vi er i gang med at likvidere fonden, der nu er på omkring 1 mia. kr., hvilket, vi venter, er afsluttet om ca. en måned. Men vi vil fortsat køre vores 'long-only' SinAI-mandater, for her har vi syv års track-record, som, vi selv mener, har været tilfredsstillende,” siger Kurt Kara.

Ifølge Kurt Kara valgte SinAI at satse på, at især amerikanske small- og midcap-aktier skulle falde. Men de amerikanske smallcap-aktier er efterfølgende steget syv kvartaler i træk.

”Personligt kan jeg lære, at det nok er svært at ’shorte’ aktier, når man er langsigtet investor, blandt andet fordi aktier generelt er strukturelt stigende, og fordi timing er utroligt vigtigt, når man har en ’short’ position. Så fremover vil jeg holde mig til til ’long-only’ investering,” siger Kurt Kara.

Læs også
Top job