Ferrosan taber over en halv milliard

Det danske vitaminselskab Ferrosan, hvis tidligere ejerfamilie har skaffet sig en omfattende skattely-sag på halsen, kom trods et voksende salg ud med et underskud på over 500 mio. kr.

Foto: Torben Klint/AP

Kosttilskudselskabet Ferrosan, som blandt andet står bag vitaminpillen Multitabs, har i 2012/2013 måttet tage sig til takke med et minus på 525 mio. kr. på bundlinjen.

Tabet er dermed markant større for regnskabsåret 2011/2012, hvor Ferrosan A/S rapporterede et underskud på 135 mio. kr.

Adspurgt om årsagen til tabet svarer Pfizer, som i 2011 købte Ferrosan for et ikke offentliggjort milliardbeløb, at tabet skyldes en værdiforringelse af investeringer, der er foretaget i datterselskaber. Derudover kommer det fra et salg af aktier til datterselskaber i Pfizer Group.

Trods det heftige underskud har Ferrosan formået at øge omsætningen med 7,7 pct. til 504 mio. kr. mod 468 mio. kr. året før. Den større omsætning skyldes et forøget salg til flere forskellige af Pfizer Groups markeder, meddeler ejeren.

Skatteslagsmål

Ferrosan har en vidtrækkende og begivenhedsrig dansk historie bag sig, som senest tog en drejning, da den succesfulde Fryland-familie kom i slagsmål med Skat om en større formue med kurs mod skattely. Rigmanden Sonnich Fryland tjente sammen med sin søster Mette Kalmanson et milliardbeløb på vitamin- og kosttilskudsselskabet Ferrosan.

En udbyttebetaling på 400 mio. kr., som i 2007 blev ført fra Danmark til Sverige og ifølge Skat videre til Monaco, har udløst en skatteregning på 112 mio. kr., som erhvervsmanden Sonnich Fryland nu skal slås med Skat om ved domstolene.

Fryland købte aktiemajoriteten i Ferrosan af Novo Nordisk i 1995, og i 2005 trak det overskrifter, da Ferrosan blev solgt til kapitalfonden Altor. Frylands selskab modtog ifølge Skat 1,3 mia. kr. for sine aktier, og den bogførte indtægt var på 729 mio. kr.

Læs også
Top job